Circa 750.000 de arme au fost vandute fortelor de securitate din Afganistan si Irak de la inceputul razboaielor din aceste tari, in 2001, respectiv 2003, potrivit unui studiu al Observatorului pentru arme usoare, citat de NewsIn

"500.000 dintrte ele erau de ocazie. Au putut fi distruse", a spus Aaron Karp, consultant al Observatorului.

Razboaiele din aceste tari compromit eforturile in curs pentru eliminarea surplusului de arme, oferindu-le producatorilor noi piete, potrivit studiului. Cu toate ca se asista la "cel mai mare efort de distrugere sistematica a armamentelor militare usoare si de mic calibru inregistrat de la al Doilea Razboi Mondial", tari care in mod normal si-ar fi distrus surplusul sunt acum incurajate sa exporte, avertizeaza documentul.

Creata in 1999, aceasta agentie este finantata de Ministerul elvetian de Externe si primeste contributii guvernamentale de la Canada, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia.

"Razboaiele din Afganistan si Irak au creat o revolutie pe piata armelor de ocazie", a mai spus Karp. "Am observat o tendinta in favoarea distrugerii acestor arme la inceputul lui 2000, dar ea s-a inversat din cauza aparitiilor de noi piete de export".

Tarile furnizoare de astfel de arme includ Serbia, Albania si Bosnia-Hertegovina, care isi vand surplusul pentru a-si finanta armatele. Armele sunt de obicei destinate guvernelor unor tari care isi echipeaza politia si armata.

Karp a spus ca Serbia a devenit principalul furnizor de arme in Irak, in timp ce Bosnia aprovizioneaza mai ales Afganistanul.

Studiul defineste drept situatie de surplus cand o tara are mai mult de doua arme de foc pe cap de militar. SUA au 1,1 arme pe soldat, in medie, in timp ce Cehia are 10. Documentul afirma ca SUA ajuta tarile sa-si distruga exedentul de arme, dar si sa exporte. "America este total cchizofrenica atunci cand este vorba de arme usoare. Ea incurajeaza pe toata lumea sa distruga surplusul, dar in acelasi timp le plateste pentru a exporta arme in Irak si Afganistan", subliniaza studiul.

Anual sunt distruse circa 430.000 de arme de mic calibru, in surplus. Din 200 de milioane de arme de foc de natura militara in intreaga lune, cel putin 76 milioane constituie excedente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.