Procurorul Curtii Penale Internationale (CPI) Luis Moreno-Ocampo a cerut luni judecatorilor sa emita un mandat de arestare impotriva presedintelui sudanez Omar al-Bashir pentru genocid in Darfur, acuzatie respinsa prompt de Khartoum, transmite AFP

"Am supus judecatorilor o cerere de mandat de arestare impotriva lui Omar al-Bashir pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi", a declarat procurorul, dupa ce a prezentat judecatorilor argumentele in favoarea cererii sale.

Magistratul a declarat ca se asteapta la o decizie "in doua-trei luni", dupa ce judecatorii vor "analiza dovezile", informeaza NewsIn. Potrivit statutului Curtii, judecatorii pot accepta sau respinge cererea, dar pot de asemenea sa ii ceara procurorului mai multe elemente in sprijinul acesteia.

Sudanul a respins imediat acuzatiile si a amenintat cu o "reactie", daca vor fi sesizate Natiunile Unite in acest caz. "In prezent, suntem impotriva CPI", a rezumat un purtator de cuvant.

Este vorba despre prima cerere de arestare a unui sef de stat in exercitiu depusa la CPI, singurul tribunal permanent competent sa judece autorii crimelor de razboi, crimelor impotriva umanitatii si genocidului, precizeaza NewsIn.

Este de asemenea pentru prima oara cand crima de genocid este dusa in fata judecatorilor CPI. Potrivit procurorului Moreno-Ocampo, genocidul "a fost decis de al-Bashir insusi", care a ordonat oamenilor sai "sa nu lase in urma raniti si sa nu ia prizonieri".

Printre capetele de acuzare pentru care procurorul cere inculparea presedintelui sudanez se numara cele de crima, viol, exterminare si deplasare fortata. Potrivit procurorului, al-Bashir "a mobilizat intregul aparat de stat", inclusiv fortele armate si serviciile de informatii pentru a plasa "intentionat" cei 2,5 milioane de refugiati ai conflictului "in conditii de existenta care nu puteau decat antrena distrugerea lor fizica". Procurorul vorbeste despre un numar de 118.000 de persoane care au murit in urma acestei politici, in timp ce 35.000 de civili au fost ucisi in confruntari.

In timp ce Casa Alba indemna toate partile la calm, secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a declarat luni dupa-amiaza ca se asteapta ca Sudanul sa "continue sa coopereze deplin" pentru a asigura securitatea personalului ONU din tara.

Seful diplomatiei francez Bernard Kouchner i-a cerut lui Omar al-Bashir sa "respecte" decizia CPI. "Este o decizie a Curtii Penale Internationale pe care presedintele al-Bashir trebuie sa o respecte", a declarat ministrul francez. "Trebuie sa tina cont de recomandarile instantei", a adaugat el, dupa o reuniune cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Intrebat daca Parisul sustine CPI, indiferent de implicatiile pe care le va avea decizia instantei in gasirea unei solutii politice la criza din Darfur, Kouchner a replicat: "Stim care vor fi eventualele consecinte, dar sustinem Curtea Internationala". "Stim ca nu este posibil sa te ridici impotriva acestor decizii", a adaugat el.

Liga Araba a convocat sambata o reuniune de urgenta la nivel ministerial la cererea Sudanului, iar Uniunea Africana si-a repetat temerile pentru consecintele acestei decizii asupra procesului de pace initiat in Darfur.

Organizatiile neguvernamentale pentru drepturile omului salutau, dimpotriva, activitatea procurorului CPI drept un "pas semnificativ" spre "incetarea impunitatii" in Darfur si care ar putea "contribui la stabilizarea regiunii".

Armele crimei "alese de al-Bashir pentru eficienta lor sunt violul, foamea si teama". Victimele, cel mai adesea femei si fete tinere din taberele de refugiati sunt impiedicate sa faca rost de hrana, fiind violate atunci cand incearca sa iasa din tabere pentru a gasi de mancare, a acuzat Moreno-Ocampo. Violul antreneaza respingerea acestor femei de catre cei din jur, iar copiii lor sunt abandonati sau chiar ucisi. Cele care supravietuiesc violurilor si bombelor, sunt ucise de desert, a adaugat el, citand o victima.

"Atacurile se concentreaza asupra civililor, femeilor si fetelor tinere, nu asupra rebelilor", a spus procurorul.

Duminica, cand o mie de sudanezi au manifestat la Khartoum impotriva iminentei cereri de arestare a lui al-Bashir, Guvernul a dat asigurari ca garanteaza securitatea organizatiilor internationale in Sudan, dar a repetat ca CPI va "distruge procesul de pace" din Darfur.

Marti, sapte soldati din forta mixta ONU-Uniunea Africana (MINUAD) insarcinata cu mentinerea pacii in Darfur au fost ucisi intr-un atac care, potrivit unor surse diplomatice, nu a fost comis de rebeli.

Curtea Penala Internationala, insarcinata in martie 2005 de Consiliul de Securitate sa ancheteze situatia din Darfur, a emis deja mandate de arestare impotriva sudanezilor Ahmed Harun, actual ministru pentru afaceri umanitare, si Ali Kosheib, un sef al militiei proguvernamentale janjawid. Dar Omar al-Bashir a refuzat sa ii predea pe acestia CPI.

Din 2003, fortele guvernamentale sudaneze sprijinite de militiile arabe janjawid lupta impotriva miscarilor rebele din Darfur. Conflictul s-a soldat cu peste 300.000 de morti si a antrenat refugierea a peste 2,2 milioane de persoane, potrivit ONU. Khartoum recunoaste doar 10.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.