Parlamentul European condamna masurile de amprentare a romilor nomazi din Italia, masuri adoptate de Guvernul de la Roma.

Europarlamentarii considera ca este vorba de o forma de discriminare. In urma cu putin timp, Parlamentul European a adoptat o rezolutie in acest sens.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a anuntat pe 26 iunie ca va trimite fortele de ordine in toate taberele de nomazi, pentru prelevarea amprentele digitale de la toti ocupantii. "Vom lua si amprentele minorilor, pentru a evita fenomene ca cersetoria", a spus ministrul, vorbind despre necesitatea unui "recensamant".

Eurodeputatii au denuntat inca de la inceput proiectul italian, spunand ca "este de neconceput intr-un stat UE ca un grup social sa fie vizat de o masura colectiva de luare a amprentelor".

Si premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat, referindu-se la masurile avute in vedere de autoritatile italiene privind identificarea persoanelor, ca nu doreste ca aceste masuri sa aduca atingere cetatenilor romani. "Nu vreau ca aceste masuri directe sau indirecte sa aduca vreo atingere cetatenilor romani, care trebuie sa fie tratati ca oricare alt cetatean european", a spus primul-ministru la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului.

Potrivit cifrelor comunitatii catolice Sant Egidio, in Italia traiesc intre 130.000 si 150.000 de romi.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.