Sase persoane - trei agresori si trei politisti turci - au fost ucise miercuri intr-un atac cu arme de foc asupra consulatului american din Istanbul, calificat drept "atac terorist" de catre ambasadorul american, relateaza Newsin.

Potrivit procurorului-sef al orasului, Aykut Cengiz Engin, "primele elemente ale anchetei arata ca a fost vorba de o actiune terorista", comisa de persoane cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani. Atacul a fost comis de barbati inarmati care au deschis focul asupra unor politisti din fata consulatului, care au ripostat.

Atacul comis miercuri la consulatul american din Istanbul, soldat cu sase morti, a fost "in mod evident un act terorist", a declarat ambasadorul american in Turcia, Ross Wilson. "Este vorba in mod evident de un atac terorist", a spus ambasadorul. "Prin definitie, un act armat impotriva unei reprezentante diplomatice este un act terorist", a subliniat el. Wilson a spus ca Statele Unite le-au cerut autoritatilor turce sa intensifice masurile de securitate de la misiunea americana din Ankara. "Acest act nedemn nu va afecta cooperarea dintre Turcia si Statele Unite", doua tari aliate in cadrul NATO, a adaugat ambasadorul.Casa Alba a condamnat de asemenea atacul din Istanbul.

Presedintele tuerc Abdullah Gul a condamnat "actul terorist" si a promis ca tara sa va lupta "pana la capat impotriva insurgentilor".

Potrivit guvernatorului din Istanbul, Muammer Guler, atacul s-a produs in jurul orei 11.00 (11.00, ora Romaniei). Agresorii au vizat "direct" poliistii de la intrarea principala a cladirii, un complex aflat in cartierul Istinya, in zona europeana. "Trei persoane inarmate care sosisera la fata locului cu o masina au fost ucise de politisti", a spus oficialul. Mai tarziu, guvernatorul a precizat ca agresorii ucisi erau de nationalitate turca.

Un politist a fost ucis pe loc si alti doi au murit la spital. Un alt politist si un civil, soferul unui vehicul al politiei, au fost raniti.

Ministrul de interne, Besir Atalay, a confirmat bilantul, vorbind despre "trei teroristi ucisi". "Deocamdata este prea devreme sa spunem altceva, anchetam toate pistele posibile, precum si identitatea agresorilor", a subliniat el.

Potrivit posturilor de televiziune, un al patrulea agresor este cautat. Un martor ocular a spus ca o a patra persoana a fugit cu o masina, o furgoneta Renault alba, cu care ceilalti agresori sosisera la fata locului.
O celula al-Qaida a fost acuzata pentru atentatele de la Istanbul din noiembrie 2003 comis la doua sinagogi, consulatul britanic si banca britanica HSBC, soldate cu 63 de morti si sute de raniti. In februarie 2007, sapte presupusi militanti al-Qaida, printre care un sirian considerat creierul si finantatorul atentatelor, a fost condamnat la detentie pe viata.

Consulatul american, un vast complex ultrasecurizat, a fost inaugurat in 2003 dupa atacurile al-Qaida.

Incidente majore la ambasade in ultimii zece ani

Reuters prezinta o cronologie a incidentelor majore de la ambasade si consulate inregistrate in intreaga lume in ultimii zece ani.

- 7 august 1998 - Kenya, Tanzania - Camioane-capcana explodeaza la ambasadele americane din Nairobi si Dar es Salaam, atacuri soldate cu 224 morti, inclusiv 12 americani, si cu ranirea a mii de alte persoane.

- 1 octombrie 1999 - Thailanda - Cinci persoane intra in ambasada Myanmarului din Bangkok si iau ostatice 89 de persoane, timp de 25 de zile.

- 1 august 2000 - Indonezia - Doua persoane sunt ucise intr-un atac cu bomba in fata ambasadei filipineze din Jakarta.

- 21 ianuarie 2002 - India - Militanti pe motociclete trag asupra consulatului american din Kolkata, ucigand cinci membri ai personalului indian de securitate.

- 20 martie 2002 - Peru - Noua persoane sunt ucise si alte 30 ranite intr-un atac cu masina-capcana langa ambasada americana din Lima.

- 14 iunie 2002 - Pakistan - O bomba explodeaza la consulatul american din Karachi, 12 morti.

- 7 august 2003 - Irak - Cel putin 17 persoane sunt ucise intr-un atac cu bomba la ambasada Iordaniei din Bagdad.

- 20 noiembrie 2003 - Turcia - Doua explozii devasteaza banca HSBC si consulatul britanic din Istanbul, 32 persoane fiind ucise.

- 30 iulie 2004 - Uzbeklistan- Un kamikaze ucide doua garzi uzbece de la ambasada americana din Taskent.

- 9 septembrie 2004 - Indonezia - O bomba la ambasada australiana din Jakarta ucide zece indonezieni si raneste peste 100 persoane.

- 6 decembrie 2004 - Arabia Saudita - Militanti intra in consulatul american din Jeddah, ucigand noua persoane.

- 24 decembrie 2004 - Irak - Atac cu camion-capcana asupra ambasadei iordaniene din Bagdad ucide noua persoane.

- 19 ianuarie 2005 - Irak - Un atac cu camion-tapcana ucide doi irakieni si raneste doi militari australieni la ambasada australiana.

- 29 ianuarie 2005 - Irak - Un atac cu racheta comis la ambasada americana din Bagdad se soldeaza cu doi morti.

- 2 martie 2006 - Pakistan - Un atac cu masina-capcana la consulatul american din Karachi ucide patru persoane, inclusiv un american.

- 12 septembrie 2006 - Siria - Patru sirieni au incercat sa arunce in aer ambasada americana din Damasc. Garzile siriene au ucis patru agresori.

- 2 iunie 2008 - Pakistan - Un atac cu un vehicul-capcana ucide cel putin sase persoane langa ambasada daneza din Islamabad si raneste peste 20 de persaone.

- 7 iulie 2008 - Afganistan - 41 persoane sunt ucise si alte 139 ranite intr-un atac sinucigas care a vizat ambasada indiana din Kabul.

- 9 iulie 2008 - Turcia - Trei ofiteri de politie sunt ucisi intr-un incident cu arme de foc in zona consulatului american din Istanbul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.