Gardienii Revolutiei, corpul militar de elita al regimului islamist iranian, a testat miercuri o racheta de tip Shahab-3, a carei raza de actiune permite lovirea unor tinte din Israel, a anuntat postul de televiziune de limba araba Al-Alam, citat de AFP.
Potrivit sursei citate, racheta testata este model "Shahab-3, cu o incarcatura conventionala de o tona si cu o raza de actiune de 2.000 de kilometri".

Testul efectuat, care a inclus si lansarea mai multor alte rachete, intervine intr-o perioada tensionata cu Occidentul din cauza programului nuclear iranian.

Gardienii Revolutiei participa la manevre in Golf pentru a imbunatati "capacitatile de lupta ale unitatilor balistice si navale", a anuntat presa iraniana.

Marti, Iranul a amenintat ca va "da foc" Tel Avivului si flotei militare americane din Golf, in cazul unui atac vizand instalatiile sale nucleare, in contextul apelurilor lansate de marile puteri pentru suspendarea activitatilor legate de imbogatirea uraniului.

"Regimul sionist face in prezent presiuni asupra liderilor de la Casa Alba pentru a pregati un atac impotriva Iranului. Daca vor comite o astfel de prostie, primul raspuns al Iranului va fi sa dea foc Tel Avivului si flotei americane din Golful Persic", a avertizat ayatollahul Ali Shirazi, reprezentantul ghidului suprem iranian Ali Khamenei in cadrul fortelor navale ale Gardienilor Revolutiei, potrivit agentiei de presa FARS.
Washingtonul a minimalizat amenintarile iraniene si a reafirmat marti ca vrea sa rezolve conflictul cu Teheranul pe cai diplomatice. Nici Statele Unite, nici Israelul, nu au exclus insa, recent, o posibila recurgere la forta pentru a pune capat programului nuclear iranian.

Ambasadorul Republicii Islamice la Londra, Rassul Movahedian, a declarat marti ca Occidentul isi "pierde timpul" cerand suspendarea programului de imbogatire a uraniului, dupa ce sefii de stat si de Guvern din G8, reuniti la Toyako, in Japonia, au facut apel catre Iran sa renunte la "toate activitatile legate de imbogatirea uraniului" si sa coopereze cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.