Mai multi deputati germani au cerut marti drept de vot inca de la nastere si nu de la 18 ani, a informat serviciul de presa al Bundestagului (Camera inferioara a Parlamentului), relateaza AFP.
Intr-un text comun, 46 de deputati din diverse partide au cerut guvernului elaborarea unui proiect de lege in acest sens, pentru a se pune capat situatiei in care "14 milioane de cetateni germani nu au acest drept si asta doar din cauza varstei lor".

Parintii ar exercita dreptul de vot al copiilor pana cand acestia considera ca sunt in masura sa voteze ei insisi si se inscriu pe listele electorale, au spus deputatii.

Ideea este de a acorda o mai mare pondere familiilor si copiilor in societate: fiecare familie ar conta mai mult la nivel electoral, in conditiile in care populatia Germaniei imbatraneste si temele legate de varsta a treia preiau tot mai mult spatiu, a explicat in ianuarie deputatul Partidului Liberal (FDP), Markus Loning.
Cei 46 de deputati isi argumenteaza pozitia prin "mai multe studii" care dovedesc interesul copiilor si adolescentilor pentru viata politica a tarii si dorinta de a participa la ea, potrivit unui comunicat al Bundestagului.

Articolul 38 al Constitutiei germane prevede ca nu se poate vota decat de la varsta de 18 ani, "insa aceasta norma nu este contrangatoare si nici imposibil de refacut", au spus ei, reamintind ca majoratul a ajuns deja de la 21 de ani la 18.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.