Liderii tarilor membre G8 au convenit ieri, in Japonia, asupra necesitatii de a reduce "cu cel putin 50%" pana in 2050 emisiile mondiale de gaze cu efect de sera, potrivit declaratiei summitului, informeaza NewsIn.

Ulterior urmeaza a fi definite obiective pe termen scurt pentru fiecare tara in parte, mai arata declaratia summitului.

G8, inclusiv Washingtonul, doreste "sa aiba in vedere si sa adopte, in urma unor negocieri sub egida ONU un obiectiv de reducere cu cel putin 50% a emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera pana in 2050, recunoscand ca aceasta provocare mondiala nu poate fi abordata decat printr-o riposta globala", arata textul declaratiei finale a summitului.

Atingerea obiectivului global de reducere cu 50% a emisiilor "va necesita obiective pe termen scurt si planuri nationale", de la tara la tara, care "vor putea reflecta abordari diverse".

Anul trecut, la summitul de la Heiligendamm, Germania, G8, din care fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, a convenit doar sa "aiba in vedere cu toata seriozitatea" o reducere cu jumatate a emisiilor poluante pana la jumatatea secolului.

Formularea mai precisa de anul acesta a necesitat o schimbare de pozitie din partea Statelor Unite, care refuzau pana in prezent sa se angajeze pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, atata timp cat tarile emergente precum China si India nu sunt supuse unor constrangeri echivalente.

Washingtonul a obtinut totusi concesia ca pentru indeplinirea obiectivelor nationale pe termen scurt sa nu fie mentionat un termen, inainte de 2050.

Uniunea Europeana si-a propus la randul sau o diminuare a emisiilor sale cu cel putin 20% pana in 2020.

Textul declaratiei G8 insista asupra "contributiei tuturor economiilor principale", in special a tarilor emergente, dar recunoaste ca economiile dezvoltate trebuie sa joace "rolul de motor" in combaterea incalzirii climatice.

Japonia, gazda summitului G8, desfasurat intr-un hotel luxos de pe insula Hokkaido, facuse din acest acord o prioritate esentiala si criteriul succesului mandatului sau la presedintia grupului.

Dosarul reducerii emisiilor de gaze de sera va reveni miercuri pe masa discutiilor, in ultima zi a summitului, urmand sa fie abordat intr-un reuniune G8 cu alte opt tari: Australia, Coreea de Sud, China, India, Brazilia, Africa de Sud, Mexic si Indonezia. Aceste 16 tari produc aproape 80% din emisiile poluante mondiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.