Londonezii au comemorat luni victimele atacurilor de la 7 iulie de acum trei ani, cand patru militanti islamisti au detonat bombe in sistemul de transport al capitalei britanice. 52 de persoane au fost ucise atunci si peste 700 au fost ranite.

Sute de oameni s-au adunat la statia de metrou King's Kross din Londra pentru ceremonia in care s-au depus coroane de flori, la ora 8 si 50 de minute, momentul cand au avut loc primele explozii la 7 iulie 2005.

La ceremonie au luat parte si ministrul pentru Londra, doamna Tessa Jowell precum si primarul Londrei Boris Johnson.

Cei patru atentatori sinucigasi au pornit atunci din statia King's Cross, si au detonat apoi bombele in metrouri langa alte trei statii si la bordul unui autobuz.

Primarul Boris Johnson a depus o coroana de flori cu o inscriptie in care se spune: "Aducem un omagiu memoriei celor care au murit la 7 iulie 2005 si salutam curajul supravietuitorilor care au fost raniti. Victimele si familiile lor sunt in gandurile si rugaciunile noastre".

Rudele victimelor si multi dintre supravietuitori au facut apoi un pelerinaj la locurile unde au avut loc cele patru explozii.

Atacurile au declansat o dezbatere in Marea Britanie privind relatiile intre comunitati si de atunci multi musulmani britanici s-au plans ca este invinovatita pe nedrept comunitatea lor.

Acum, primul membru musulman al guvernului britanic, Shahid Malik a afirmat ca musulmanii din Marea Britanie se simt ca evreii altadata in Europa, in ce priveste discriminarea.

Declaratia sa a starnit o anumita nedumerire.

Mai multi musulmani au declarat BBC-ului ca desi viata lor in Marea Britanie este in general buna, au obsrvat totusi anumite prejudecati.

Comunitatea musulmana este, la randul ei criticata.

I se aduc acuzatii ca nu a facut destul pentru a limita extremismul.

Peste jumatate din persoanele chestionate intr-un sondaj difuzat luni considera ca islamul este partial vinovat pentru atacurile de la 7 iulie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.