Peste 40 de persoane au murit luni in atentatul sinucigas care a vizat ambasada Indiei la Kabul, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, citat de AFP.

"Peste 40 de persoane, majoritatea civili, au fost ucisi", a declarat purtatorul de cuvant, potrivit NewsIn. "Venisera aici pentru a obtine vize", a precizat el.

Este bilantul cel mai ridicat al unui atentat cu bomba comis in capitala afgana, de la inceputul insurectiei talibanilor, rasturnati de la putere in 2001 de catre o coalitie militara condusa de Statele Unite.

Surse oficiale au anuntat ca un kamikaze a aruncat in aer masina-capcana in care se afla, in fata gardului de la intrarea in ambsada.

Potrivit unui martor, cel putin patru masini au fost distruse de explozia puternica, iar pe strada puteau fi vazute bucati de cadavre.

Atentatul s-a produs in jurul orei locale 8.30 (7.00 ora Romaniei), iar explozia a provocat o coloana de fum dens. Vitrinele magazinelor de pe o raza de mai multe sute de metri au fost sparte de suflul exploziei.

Politia a instalat imediat un perimetru de securitate in jurul locului atacului.

Kabulul a devenit in ultimii doi ani teatrul unei serii de atentate sinucigase comise de insurgenti fundamentalisti musulmani, in special talibani, care isi concentrau atacurile anterior in bastioanele lor din sudul si estul tarii.

Rebeliunea talibanilor, indepartati de la puterea la sfarsitul anului 2001 de o coalitie militara condusa de Statele Unite, s-a intensificat semnificativ in ultimii ani, in pofida prezentei a aproximativ 70.000 de soldati din doua forte internationale, dintre care un contingent important in capitala.

Contactat telefonic de AFP, purtatorul de cuvant al talibanilor nu a fost in masura sa anunte daca oamenii sai s-au aflat la originea atacului de luni, dar a precizat ca se intereseaza pe langa mai multe celule islamiste.

Ultimul atentat de la Kabul s-a produs in 1 iunie, cand o masina capcana comandata de la distanta a explodat langa un microbuz care transporta angajati ai armatei: o femeie a decedat, iar alte cinci persoane au fost ranite.

Unul dintre cele mai indraznete atacuri ale rebelilor fundamentalisti din capitala s-a produs in 27 aprilie, in timpul unei parade militare: un commando al talibanilor a deschis focul in directia tribunei oficiale unde se afla presedintele Hamid Karzai. Seful statului nu a fost ranit, dar un deputat si doi civili au decedat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.