Consiliul Europei a trimis Guvernului italian un memorandum care contine observatii si recomandari privind respectarea drepturilor omului, in urma unor initiative legislative adoptate de autoritati in ultimele saptamani, transmite agentia de presa ANSA, citata de portalul Stranieri in Italia.

"Sper ca acest memorandum va ajuta autoritatile italiene sa consolideze sfera drepturilor omului in masurile legislative propuse de Guvern in cadrul pachetului de siguranta", a declarat Hammarberg, potrivit NewsIn.

Detaliile documentului nu au fost facute publice, dar, potrivit unui comunicat, o atentie deosebita este acordata actiunilor necesare pentru a combate xenofobia si rasismul, pentru apararea drepturilor romilor, imigrantilor si persoanelor care cer azil si pentru apararea drepturilor strainilor obligati sa se intoarca in tara lor de origine in baza legilor antiterorism.

"As vrea ca acest memorandum sa fie baza pe care sa se dezvolte un dialog constructiv cu autoritatile italiene", a afirmat comisarul pentru drepturile omului. "Sper ca observatiile mele sa aiba o contributie utila la dezbaterea din Italia", a adaugat el.

Romii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale. Guvernul italian a ordonat efectuarea unor recensaminte in taberele de romi din Peninsula, in cadrul carora sunt amprentati toti locuitorii acestora, inclusiv minorii.

Aceasta decizie a generat o polemica ampla. Membrii Parlamentului European au criticat miercuri proiectul italian, care aminteste, potrivit lor, de perioade sumbre din istoria europeana. Liderii grupurilor parlamentare au decis ca luni sa organizeze o dezbatere in PE privind programul de amprentare a romilor.

In replica, purtatoarea de cuvant a ministrului italian de interne Roberto Maroni, Isabela Votino, a dat asigurari ca "in Italia nu va fi creata nicio banca de date privind romii".

"Masurile prevazute in ordonantele adoptate de Consiliul de Ministri in 10 mai nu prevad crearea unor baze de date, ci efectuarea unui recensamant in cele 700 de comunitati de nomazi din Italia, unde sunt prezenti atat membri ai comunitatii rome din Romania, cat si cetateni italieni si nomazi provenind din tari extracomunitare", a dat asigurari Votino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.