Comunitati izolate din Provence cumpara, vand si fac imprumuturi intre ele cu bancnote si monede scoase din circulatie din 2002! Oamenii nu se regasesc in simbolurile de pe “banii UE” si se tem de inflatia asociata cu moneda unica
Francul francez, considerat “mort si ingropat” odata cu intrarea in circulatie a euro, traieste bine-mersi. Poti cumpara orice cu el, la vreo 830 km de Paris, in cateva sate izolate din Provence. Nu este nici vreo gluma, nici vreun experiment al unor sociologi, nici vreun reality-show de televiziune, ci ceea ce a descoperit recent un reporter al cotidianului International Herald Tribune (IHT).

In localitatea de 1.600 locuitori Collobrieres si in imprejurimi, oamenii au decis sa revina la folosirea francului francez, din mai multe motive. In primul rand, localnicii, cu o mentalitate taraneasca sanatoasa, au observat ca intrarea in circulatie a euro a fost insotita de cresteri de preturi la toate produsele de uz cotidian, astfel ca moneda unica europeana a fost asociata cu “ceva rau”, care ar trebui evitat. Al doilea motiv este de ordin pragmatic: desi batranii (majoritari in acele comunitati izolate) isi primesc pensiile in euro, ei au toate economiile in franci. Iar aceste sume economisite nu au fost niciodata depuse la banci, ci prin buzunarele unor haine vechi, sosete groase de lana, dulapuri sau soproane precum si oricare alte ascunzatori de unde francii au tot iesit la iveala din 2002 incoace.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.