Militarii americani din Irak dorm in medie 5-6 ore pe noapte, iar starea sanatatii lor mintale se deterioreaza pe masura ce participa la mai multe misiuni in teatre de operatiuni.

Depresiile se tin lant, iar rata sinuciderilor creste alarmant. Pentru a face fata traumelor psihice, soldatii se indoapa cu Prozac si Zoloft.

Pentagonul nu publica statistici despre numarul soldatilor si al veteranilor care o iau razna in urma misiunilor din strainatate. Nu face bine renumelui armatei americane. Statisticile generale ale Pentagonului se refera doar la faptul ca toti militarii din teatrele de operatiuni sufera de stres in primele zile, dar 70% isi revin apoi. 20% manifesta in continuare ceea ce doctorii numesc „stres temporar" si mai raman 10% care se imbolnavesc de „stres de razboi".

Aceasta este expresia care cuprinde toate dereglarile mintale ale combatantilor, precum anxietate, iritabilitate, insomnie, stari de furie incontrolabila, panica, apatie si pesimism. Care pesimism duce deseori la sinucidere. Anul trecut s-au inregistrat in randul militarilor americani 115 sinucideri, atat la intoarcerea in SUA, cat si in zonele de conflict, fata de 102 sinucideri in 2006.

N-au fost incluse date referitoare la veterani sau la cei care-au iesit din serviciul militar, desi simptomele sunt prezente si la acestia, fiind cauza multor divorturi si fapte grave comise sub impulsul unor cedari nervoase.

Psihologii si psihiatrii americani numesc toate aceste manifestari „Posttraumatic Stress Disorder" (PTSD) si le-ar include pe lista „ranilor dobandite in exercitiul functiunii" daca Pentagonul ar accepta sa acorde medalii si pensii militarilor care au luat-o razna pe campul de lupta.

Vina de a fi uman

„Nicio pilula magica nu poate sterge imaginea trupului sfartecat al camaradului tau", scrie in „Combat Stress Injury", un volum medical editat in 2006 de catre psihiatrii militari Charles Figley si William Nash, care trateaza cazurile de disfunctii mintale cauzate de stresul razboiului. De cand sunt razboaie pe lumea asta, adica dintotdeauna, soldatii au fost supusi unui asemenea stres.

Veteranii stiu cum se manifesta si cum se scoate din criza un camarad apucat de panica. La fel ca la femeile apucate de isterie: doua palme de sa-i arda obrajii. Insa mai sunt si cazurile cand traumele mintale apar in urma pierderii unui camarad in timpul luptelor si la vederea „victimelor colaterale", civilii raniti, femei, copii, batrani mutilati in urma raidurilor inopinate ale armatei americane.

Tot acest complex de traume mintale este provocat de ceea ce se numeste in armata „vina de a fi uman", care umbreste datoria de a fi soldat. Asa se calesc luptatorii. Prea multa sensibilitate se trateaza cu Prozac, medicamentul-minune, si cu „varianta" lui mai slaba, Zoloft. Ambele se prescriu pentru a tine soldatii din prima linie a frontului „cool", adica apti de a lupta cu sange rece.

Si sunt 20.000 de soldati americani desfasurati in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan, asistati de doar 200 de psihologi si psihiatri. „Soldatii americani din Irak si Afganistan sunt prea putini si nepregatiti pentru un razboi atat de lung", este parerea lui Lawrence Korb, oficial al Pentagonului in Administratia Reagan, care considera ca acestea sunt principalele cauze ale depresiilor militarilor din Irak si Afganistan.

In ultimul an, 32 de soldati americani din Irak si-au pus capat zilelor, in ciuda eforturilor depuse de psihiatrii si specialistii militari de a imbunatati pregatirea psihologica a soldatilor. Suicidul a fost principala cauza de deces non-combativ, producand aproximativ o treime dintre decesele non-ostile din Irak. 40 % dintre aceste victime urmau tratament cu Prozac sau Zoloft. Intrebarea pe care o ridica mass-media din SUA priveste legatura dintre conflict, stres de razboi si medicamentele-minune, care nu par a da rezultate, din moment ce numarul sinucigasilor a crescut.

Colonelul Elspeth Ritchie, psihiatrul-sef al armatei americane, considera ca este o stare de normalitate. „Intre conflictul armat si suicid exista o corelatie absolut normala, care a existat intotdeauna intr-o armata. Oricat de bine pregatesti un militar, botezul focului este cel care demonstreaza adevarata chemare soldateasca. Cat despre divorturi, categoric n-au nicio legatura cu conflictul armat.

Dificultatile pot aparea in orice casnicie, nu numai cand este implicat un militar din teatrele de operatiuni." Cu toate acestea, armata SUA a introdus o serie de masuri pentru monitorizarea celor aflati sub tratament medicamentos cu antidepresive si a redus numarul soldatilor cu tulburari psihice, fie ele si temporare, din zonele de conflict.

„Soldatii universali" recurg la amfetamine ca sa ucida cu sange rece

Provocarea tuturor armatelor lumii este sa descopere formula „soldatului universal", capabil sa reziste la cele mai vitrege conditii, sa marsaluiasca fara sa oboseasca, sa manance foarte putin si, pe deasupra, sa poata lupta cu sange rece si eficient la orice ora din zi sau din noapte.

Nu tratam aici nenumaratele experimente efectuate de armatele lumii pentru a gasi substanta optima care sa energizeze soldatii fara sa-i deranjeze la „cutiuta", ceea ce n-ar fi etic. Si nici pe cele prin care se incearca substante halucinogene si depresive ca arma eficienta impotriva oricarei armate. Cert este ca, desi le este interzis, multi­ soldati recurg la amfetamine pentru a-si redobandi sangele rece.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.