Israelul va ataca Iranul dupa alegerile americane din noiembrie

John Bolton, fostul ambasador american la ONU, crede ca Israelul ar putea ataca Iranul dupa alegerile din noiembrie, inainte ca succesorul lui Bush sa depuna juramantul.

Lumea araba va fi "incantata" de un eventual atac al Israelului impotriva dispozitivelor nucleare iraniene, a declarat John Bolton intr-un interviu pentru "The Daily Telegraph". Unul dintre cei mai cunoscuti "ulii" ai administratiei Bush, Bolton este un sustinator puternic al stoparii programului nuclear iranian prin intermediul interventiei militare.

El a deplans "lipsa de vointa" a actualei administratii in luarea unei decizii ferme in privinta unui astfel de atac. "Este clar ca administratia a renuntat la aceasta posibilitate", a afirmat el. "Israelul, pe de alta parte, este hotarat in continuare sa puna piedici inarmarii nucleare a Iranului".

Ofensiva, intre noiembrie si ianuarie

Cel mai bun moment pentru declansarea unui atac ar fi intre 4 noiembrie, data alegerilor prezidentiale din SUA, si 20 ianuarie 2009, cand noul presedinte va depune juramantul."Nu cred ca ar actiona inainte de alegeri, pentru ca nu se poate sti care ar fi impactul intr-o asemenea situatie". Dar daca israelienii ar astepta ca Obama sau McCain sa se instaleze la Casa Alba, asta ar face imposibila interventia militara in urmatorii patru ani, considera neoconservatorul.

"O victorie a lui Obama ar exclude actiunea militara a israelienilor, care s-ar teme de consecinte, avand in vedere abordarea lui Obama in ceea ce priveste politica externa (…), iar cu McCain ar fi vorba tot despre o amanare".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.