"Dupa reactia anumitor sefi de stat la revendicarile Rusiei asupra platoului continental arctic, Directia de antrenament a definit imediat planurile trupelor care ar putea fi implicate in misiuni de lupta in zona arctica", a spus el intr-un interviu publicat de cotidianul militar Krasnaia Zvezda.

"Razboaiele contemporane se castiga si se pierd cu mult inainte de a fi declansate", a adaugat el, subliniind ca americanii au desfasurat deja exercitii militare in Alaska, exercitii la care au participat 5.000 de oameni, 120 de avioane si mai multe vase de razboi.

Antrenamente pentru operatiuni in zona arctica sunt prevazute pentru unitatile stationate in regiunea Sankt Petersburg, Siberia si Extremul Orient rus.

La inceputul lunii iunie, doua bombardiere strategice ruse Tupolev Tu-95 au efectuat o misiune de patrulare deasupra Oceanului Arctic.

Cele cinci tari riverane Oceanului Arctic - Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Groenlanda - isi disputa suveranitatea asupra acestor ape, care ar ascunde un sfert din rezervele de hidrocarburi ale planetei, potrivit estimarilor US Geological Survey.