Într-un limbaj foarte colorat, el a amenințat investitorii care se poartă iresponsabil că le "va lua profiturile din stomac și le va da săracilor". El a făcut această declarație după ce fostul monopol rusesc de stat al electricității și-a vândut cea mai mare parte a acțiunilor către giganți energetici din țările occidentale. Scopul acestui avertisment a fost unul multiplu, dar are, în primul rând, rolul de a liniști o populație rusă destul de suspicioasă atunci când vine vorba de preluarea de către străini a unui sector așa de important.

În plus, este posibil ca astfel să găsească țapi ispășitori într-o liberalizare care, deși va aduce mari beneficii, va însemna și creșterea prețurilor. Aerul populist al declarației poate fi ușor sesizat, naționalismul, tradus în Rusia prin ostilitatea față de Occident, fiind una dintre cele mai importante instrumente pe care se spijină puterea lui Putin. Fost agent KGB, el este văzut ca un tip dur și care nu se teme de a spune lucruri neplăcute, chiar neprotocolare. Spre exemplu, despre teroriștii ceceni a spus că "îi va încolți până și la budă".

Acesta, deși este acum doar prim ministru, este încă personajul cel mai puternic al țării, mai puternic decât președintele Ddmitri Medvedev, pe care tot el l-a propulsat acolo. În împărțirea atribuțiilor dintre ei, Putin are mai multe responsabilități asupra economiei și alor chestiuni interne. El a luat decizia liberalizării sectorului electricității, pentru că are nevoie de investițiile străine acolo chiar dacă a păstrat sistemul de distribuție.