Într-un limbaj foarte colorat, el a ameninat investitorii care se poart iresponsabil c le "va lua profiturile din stomac i le va da sracilor". El a fcut aceast declaraie dup ce fostul monopol rusesc de stat al electricitii i-a vândut cea mai mare parte a aciunilor ctre gigani energetici din rile occidentale. Scopul acestui avertisment a fost unul multiplu, dar are, în primul rând, rolul de a liniti o populaie rus destul de suspicioas atunci când vine vorba de preluarea de ctre strini a unui sector aa de important.

În plus, este posibil ca astfel s gseasc api ispitori într-o liberalizare care, dei va aduce mari beneficii, va însemna i creterea preurilor. Aerul populist al declaraiei poate fi uor sesizat, naionalismul, tradus în Rusia prin ostilitatea fa de Occident, fiind una dintre cele mai importante instrumente pe care se spijin puterea lui Putin. Fost agent KGB, el este vzut ca un tip dur i care nu se teme de a spune lucruri neplcute, chiar neprotocolare. Spre exemplu, despre teroritii ceceni a spus c "îi va încoli pân i la bud".

Acesta, dei este acum doar prim ministru, este înc personajul cel mai puternic al rii, mai puternic decât preedintele Ddmitri Medvedev, pe care tot el l-a propulsat acolo. În împrirea atribuiilor dintre ei, Putin are mai multe responsabiliti asupra economiei i alor chestiuni interne. El a luat decizia liberalizrii sectorului electricitii, pentru c are nevoie de investiiile strine acolo chiar dac a pstrat sistemul de distribuie.