Ambasadorul Moscovei la NATO, Dmitri Rogozin, crede ca Ucraina va trosni din toate incheieturile dupa ce Kievul va incerca sa integreze Ucraina in Alianta Nord Atlantica

Soarta Flotei Ruse de la Sevastopol, implicit cea a peninsulei Crimeea (sudul Ucrainei), motiv al inclestarilor recente dintre Kiev si Moscova, ramane calul de bataie al rusilor. Declaratiile extrem de radicale, din ultima vreme, ale politicienilor rusi, in frunte cu Dmitri Rogozin, Yuri Lujkov si Serghei Ivanov, referitoare la intentia Moscovei de a nu abandona baza de la Sevastopol, devin tot mai agresive.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, merge mai departe cu supozitiile, sustinand ca nu este exclus ca populatia din Crimeea si estul Ucrainei sa declanseze o miscare de secesiune, in semn de protest fata de aspiratiile Kievului de a integra Ucraina in NATO, fapt care, inevitabil, va determina fragmentarea statului ucrainean. Comentariul lui Rogozin, aparut ieri in Izvestia, vine in sprijinul teoriei potrivit careia Rusia sprijina la greu miscarile separatiste din republicile fostei Uniuni Sovietice, pentru a-si pastra influenta asupra statelor care vor sa se apropie de Occident.

"Se pare ca liderii de la Kiev subestimeaza eventualele consecinte ale aderarii la NATO. Daca in ceea ce priveste Ucraina de Vest situatia este clara, este mai mult ca sigur ca Peninsula Crimeea nu doreste sa faca parte din NATO. Poporul ar putea declansa o rebeliune impotriva autoritatilor de la Kiev si in estul Ucrainei, in pofida faptului ca la putere in regiunile rasaritene se afla reprezentantii cremei oligarhice ucrainene. Ucraina va trosni din toate incheieturile imediat ce fortele portocalii vor incerca sa integreze tara in NATO", a amenintat Rogozin. Acesta pare sa confirme opiniile unor experti care considera ca escaladarea tensiunilor dintre Tbilisi si Moscova pe tema Abhaziei reprezinta un test gandit de geopoliticienii Kremlinului pentru a evalua cat de departe poate Rusia sa impinga lucrurile si daca se pot trage parghii similare in jocul cu mize mult mai mari din Crimeea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.