Promisiuni generoase de ajutor pentru reconstructia Afganistanului, la Conferinta de la Paris. Marea Britanie a anuntat un ajutor de 600 milioane de lire sterline (760 milioane de euro) pana in 2013.

Si tara organizatoare a conferintei, Franta, isi va spori contributia la reconstructia Afganistanului, la 107 milioane de euro pana in 2010, dublu fata de nivelul actual. In fruntea donatorilor sunt, insa, tot Statele Unite, care au anuntat, prin vocea primei doamne, Laura Bush, un sprijin de 10,2 miliarde de dolari in urmatorii doi ani. (Sotia presedintelui american s-a aflat saptamana trecuta intr-o vizita surpriza in Afganistan). Si Germania, reprezentata la conferinta de ministrul de Externe, Frank Walter Steinmeier, a anuntat alocarea, pentru aceeasi perioada, a sumei de 420 milioane de euro.

De la conferinta co-prezidata de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si de secretarul-general al ONU, Ban Ki-Moon, asteptarile guvernului afgan se cifreaza la 50 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, dintre care 20 miliarde in urmatorii doi ani, conform planului prezentat de presedintele Hamid Karzai celor 68 de tari si 17 organizatii internationale participante. Potrivit planului presedintelui afgan, principalele directii de reconstructie a Afganistanului sunt intarirea fortelor armate si de politie, infrastructura, educatia si agricultura.

Pentru ce este acordat sprijinul “de reconstructie”? Mai multi lideri prezenti la conferinta, printre care presedintele francez si ministrul de Externe al Germaniei, au sugerat necesitatea unei schimbari de strategie in reconstructia Afganistanului. Secretarul general al ONU a cerut progrese palpabile in lupta impotriva coruptiei. Insusi seful statului a fost nevoit sa isi apere fratele vitreg, Ahmad Wali Karzai, acuzat de implicare in afaceri cu narcotice. Wali este presedintele Consiliului provinciei sudice Kandahar si reprezentantul personal al presedintelui pentru sudul Afganistanului.

Trebuie inceput transferul misiunilor de securitate catre fortele afgane, iar din partea comunitatii internationale este nevoie de o mai buna coordonare intre ajutorul civil si militar, a recomandat co-presedintele Conferintei de la Paris, Nicolas Sarkozy. In fine, pentru reconcilierea interna, presedintele francez i-a cerut lui Hamid Karzai sa initieze dialogul cu insurgentii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.