Naveta spatiala americana Discovery s-a desprins cu succes de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), miercuri, la ora 11.42 GMT, pentru o aterizare prevazuta pentru sambata, in Florida, a indicat Agentia Spatiala Americana (NASA).

Desprinderea de ISS, care a avut loc la 344 de kilometri deasupra sudului Oceanului Pacific, la est de continentul australian, pune capat unei misiuni de construire de zece zile, pe parcursul careia doi astronauti din echipajul de pe Discovery au efectuat trei iesiri in spatiu, transmite Mediafax.

Pe parcursul misiunii, Discovery a fost atasat la ISS modulul principal al laboratorului japonez Kibo. De asemenea, astronautii au inlocuit un rezervor de azot destinat sistemului de presurizare al Statiei si au reparat toaletele defecte de pe ISS.

Instalarea laboratorului japonez Kibo necesita trei zboruri de naveta. Misiunea Discovery, a 124-a din istoria navetei, a fost a doua. Ultimele elemente ale laboratorului nipon vor fi aduse pe Statie ulterior.

Lung de 11,2 metri, Kibo poate gazdui simultan patru cercetatori, fiind cel mai mare dintre laboratoarele de pe ISS. Kibo este considerat esential pentru experimentele in conditii de microgravitate pentru pregatirea viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe Luna si Marte.

Cu Kibo ("speranta", n.r.) Japonia a devenit membru cu drepturi depline al ISS alaturi de Statele Unite, Rusia si Europa. Continentul european a devenit membru al Statiei Spatiale in februarie, cand naveta spatiala Atlantis a livrat pe avanpostul spatial laboratorul Columbus. Japonia a rezervat aproximativ 2,8 miliarde de dolari acestui program.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.