China a dat asigurari ca actele de coruptie nu vor afecta eforturile de reconstructie din Sichuan, promitand controale stricte si sanctiuni severe, insa, la o luna de la seism, victimele sunt sceptice, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Este putin probabil", a spus He Feng, un localnic din Juyuan, intrebat despre angajamentul asumat de autoritati. In aceasta zona, scoala s-a prabusit in timpul sisemului din 12 mai, sute de copii pierzandu-si viata. Parintii lor au acuzat functionarii corupti pentru rezistenta deficitara a cladirii, aceasta nefiind construita asa cum ar fi trebuit. "Responsabilii guvernului nu sunt cu totii corupti, insa aici asa se petrec lucrurile", a adaugat localnicul.

China a primit miliarde de dolari ajutoare din intreaga lume, destinate supravietuitorilor seismului, iar guvernul chinez a promis echivalentul a zece miliarde de dolari pentru reconstructie. Coruptia este o problema serioasa in aceasta tara, aflata in plina dezvoltare economica, in administratia din toate sectoarele societatii.

Sumele foarte mari care vor fi folosite pentru reconstruirea zonelor distruse de seismul din 12 mai vor trezi cu siguranta apetitul unor responsabili de la diverse nivele, a avertizat jurnalista disidenta Dai Qing. Dai Qing este de parere ca Beijingul trebuie sa stabileasca structuri independente pentru construirea de cladiri antiseismice si pentru gestionarea fondurilor, in vederea evitarii deturnarii banilor. "Transparenta si publicarea rezultatului anchetelor (cu privire la reconstructie) ar trebui sa fie primii pasi", a subliniat ea.

Jumatate dintre chinezii din Beijing care au facut donatii victimelor seismului ar dori ca modul de folosire a fondurilor sa fie facut public, potrivit unui sondaj al Biroului de statistica din Beijing, publicat azi de cotidianul Beijing News, iar 60% dintre acestia spun ca se tem ca fondurile sa nu fie deturnate.

In conditiile in care fortele de interventie inca mai cauta supravietuitori, au inceput sa circule primele informatii cu privire la disparitia materialelor sau despre escrocherii. Ca o dovada a ingrijorarii, jurnalistii chinezi au indraznit sa adreseze mai multe intrebari pe aceasta tema responsabililor de rang inalt la conferinte de presa, dupa producerea seismului.

Guvernul a reiterat ca functionarii corupti sau speculantii vor fi sever pedepsiti. O foaie de parcurs cu privire la reconstructie subliniaza necesitatea transparentei. Insa potrivit lui Dai Qing, "este nevoie de o presa libera pentru a superviza responsabilii corupti si populatia. Este imposibil ca liderii politici sa supravegheze toti responsabilii din tara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.