Cu toate ca recunoaste ca in anii '80 Walesa a fost un lider national, de altfel chiar el colaborand cu acesta, Kaczynski a spus ca inainte de asta a fost colaborator al politiei politice sub numele conspirativ Bolek, asa cum afirmasera si doi istorici polonezi, a caror carte era comentata de presedinte.

Ceea ce e interesant e faptul ca el nu a spus despre Walesa ca ar fi fost un lider national si in anii '90, cand a fost si presedinte al Poloniei, ceea ce denota profunda antipatie pe care o nutreste fata de acesta. Oricum, Walesa a recunoscut ca a semnat o hartie cu Securitatea poloneza in una din zecile ocazii cand a fost arestat, dar spune ca a facut asta fortat si nu a turnat niciodata pe nimeni la securitate, varianta sprijinita si de justitia poloneza, care i-a dat verdict de necolaborare cu securitatea.

Actualul presedinte Kaczynski si fratele sau geaman duc o adevarata "vanatoare de vrajitoare" impotriva celor care au spijinit intr-un fel sau altul regimul comunist, campanie care le-a adus multa antipatie chiar in Polonia.