Hillary Clinton, care aspira sa devina prima femeie presedinte a Statelor Unite, isi va anunta maine retragerea din cursa pentru Casa Alba, iar sambata isi va anunta sustinerea pentru Barack Obama in lupta electorala, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Anuntarea retragerii sale, raportata ieri de presa americana, intervine in conditiile in care Obama a anuntat marti ca a obtinut investitura, in urma ultimelor doua primare. Fosta prima doamna refuzase sa-si recunoasca infrangerea.

Hillary Clinton va anunta sambata ca il sustine pe Obama in cursa pentru Casa Alba, a declarat echipa sa de campanie. "Senatoarea Clinton va prezida un dineu la Washington pentru a le multumi sustinatorilor si a-si exprima sustinerea pentru Obama si unitatea partidului", potrivit unui comunicat.

Potrivit ABC, Clinton s-a dus ieri la cartierul general de campanie din Arlington, pentru a le spune membrilor echipei ca nu va mai avea nevoie de ei dupa ziua de vineri. New York Times a informat ca Hillary se pregateste sa-si suspende campania si sa il sustina pe Obama, iar anuntul va fi facut la New York.

Obama va trebui sa uneasca rapid un partid divizat de confruntarea indelungata cu fosta prima doamna, pentru a putea castiga lupta cu republicanul John McCain. Cel care ar putea deveni primul presedinte de culoare al Statelor Unite a primit miercuri felicitari de la actualul presedinte, George W. Bush. Investirea lui Obama demonstreaza ca Statele Unite "au evoluat mult", a spus Bush.

Clinton si-a recunoscut implicit infrangerea intr-un discurs in fata principalului grup de lobby proisraelian. "Stiu ca Obama va fi un bun prieten al Israelului", a spus ea, vizibil emotionata. Ea si Obama au sustinut separat discursuri in fata grupului miercuri, Obama promitand sa elimine amenintarea pe care Iranul o constituie la adresa Israelului.

Obama si Clinton au discutat telefonic marti noapte. Obama i-a propus lui Clinton sa aiba o intrevedere cand aceasta va dori, iar, potrivit lui Robert Gibbs, directorul de comunicare al lui Obama, intalnirea va avea loc in curand.

"Am vorbit cu ea astazi", a spus Obama. "Vom avea o discutie in urmatoarele saptamani, sunt foarte optimist in legatura cu unitatea partidului pentru o victorie in noiembrie", a subliniat el.

Chestiunea candidaturii sale la vicepresedintie nu este oficial pe ordinea de zi, dar Washingtonul nu vorbeste decat despre acest lucru. "Daca am avea un ticket Obama-Clinton, cred ca acesta i-ar reuni pe democrati ca nimic altceva de pana acum", a spus Rangel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.