Duma de Stat a Rusiei ameninta Ucraina cu revizuirea granitelor. Duma, camera inferioara a parlamentului rus, i-a propus presedintelui Dmitri Medvedev si guvernului sau sa denunte Tratatul de prietenie si cooperare cu Ucraina, in cazul in care aceasta tara obtine statutul oficial de candidat la aderarea la NATO, relateaza AFP.
“In cazul in care Ucraina primeste Planul de actiune (MAP) in vederea aderarii la Alianta Nord-Atlantica sau intreprinde alte actiuni in vederea aderarii la NATO, faptul va fi considerat drept iesirea unilaterala a Ucrainei din tratatul de baza ruso-ucrainean, iar Rusia, la randul sau, isi rezerva dreptul sa denunte acest document”, au apreciat deputatii rusi, intr-o declaratie votata ieri.

Atentionam conducerea Federatiei Ruse asupra faptului ca actiunile intreprinse de puterea din Ucraina privind fortarea participarii la Planul de actiune privind preaderarea la NATO constituie un act neprietenesc fata de Rusia si contravine prevederilor Tratatului de colaborare si prietenie intre cele doua state” - a afirmat seful comisiei pentru problemele Comunitatii Statelor Independente, Aleksei Ostrovski. Parlamentarii rusi mai semnaleaza forurilor inalte ale Rusiei ca in Ucraina sunt grav incalcate drepturile si libertatile populatiei vorbitoare de limba rusa din aceasta tara, pentru a se grabi asimilarea ei. La summitul NATO de la Bucuresti, disensiunile din cadrul liderilor statelor membre si avertismentul fostului presedinte rus Vladimir Putin au dus la amanarea acordarii MAP-ului pentru Ucraina si Georgia. Ministrii de externe ai Aliantei Nord-Atlantice urmeaza sa se pronunte in decembrie asupra acestui aspect. Putin le-a reamintit la summit occidentalilor ca in Ucraina traiesc 17 milioane de rusi, care reprezinta o treime din populatia tarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.