Barack Obama a castigat ieri investitura democrata pentru alegerile prezidentiale din noiembrie si a devenit astfel, primul afroamerican care are sanse sa castige presedintia americana, insa Hillary Clinton a refuzat sa-si recunoasca infrangerea, relateaza NewsIn.

"In aceasta noapte, dupa 54 de etape electorale, am incheiat procesul electoral de investitura. In aceasta noapte va pot spune ca voi fi candidatul democrat la presedintia Statelor Unite", a declarat senatorul statului Illinois, in fata miilor de sustinatori, in Saint Paul, Minnesota. "Drumul va fi greu. Voi face fata acestei incercari umil si constient de propriile mele limite, insa voi rezista cu credinta nelimitata in capacitatea poporului american", a spus Obama.

Prezentandu-i un omagiu lui Hillary Clinton, el a dat asigurari ca Partidul Democrat va fi unit in noiembrie. "Senatoarea Clinton a facut istorie in aceasta campanie. Partidul nostru si statul sunt mai buni datorita ei si voi fi un candidat mai bun pentru ca am avut onoarea de a o avea contracandidata pe Hillary Rodham Clinton", a spus el.

Majoritatea discursului sau a fost consacrat atacului impotriva adversarului republican John McCain, pe care l-a acuzat ca face politica lui George W. Bush. "Este timpul sa intoarcem pagina politicii trecutului", a spus el.

Contracandidatii democrati au castigat pe rand ultimele doua scrutine care au avut loc marti. Clinton a castigat in Dakota de Sud, iar Obama in Montana.

Fara a astepta rezultatul acestora, Obama a dat asigurari ca are sustinerea unui numar suficient de delegati pentru a revendica investitura democrata. Insa, la New York, Clinton a refuzat sa-si recunoasca infrangerea. "Nu voi lua decizia retragerii in aceasta seara", a spus ea, in fata sustinatorilor care scandau "Nu renunta, nu renunta".

"Inteleg ca multi oameni se intreaba: Ce vrea Hillary?", a spus ea, inainte de a raspunde ca doreste lucrurile pentru care a luptat in aceasta campanie. "Vreau inchierea razboiului din Irak, vreau ca economia sa redemareze, vreau o asigurare de sanatate pentru toti americanii", a subliniat ea. "Vreau ca cei 18 milioane de americani care au votat pentru mine sa fie respectati, auziti", a subliniat senatoarea statului New York. Clinton nu mai este in masura sa intoarca rezultatul cursei pentru investitura democrata, decat daca "superdelegatii" care si-au exprimat sustinerea pentru Oabam ar reveni asupra deciziei lor.

Ipoteza ca Hillary Clinton sa devina candidata la vicepresedintie, alaturi de Obama, a fost evocata intr-o discutie telefonica dintre fosta Prima doamna si politicieni din New York. Directorul echipei de campanie a lui Hillary, Terry McAuliffe, a subliniat ca ea are "un avantaj formidabil".

Niciodata o cursa pentru investitura nu a fost atat de lunga in tabara democratilor. Obama si-a prezentat candidatura in urma cu 16 luni, iar primul scrutin a avut loc la 3 ianuarie. Democratii incheie campania pentru investitura extrem de divizati.

In tabara republicana, John McCain, in varsta de 71 de ani, a primit investitura partidului inca din luna martie. Intr-un discurs sutinut marti seara in New Orleans, McCain i-a adus un omagiu lui Hillary Clinton, declarandu-se "mandru" ca ii este "prieten", dar spunand ca Obama va fi un "adversar redutabil".

Decizia oficiala cu privire la candidatul democrat care va primi investitura se va lua la Conventia democrata din Denver, din perioada 25-28 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.