Un schimb neasteptat, desi nerecunoscut ca atare, a avut loc ieri, cand Israelul a eliberat un barbat condamnat pentru spionaj in favoarea gruparii islamiste libaneze Hezbollah si a primit in schimb de la aceasta ramasitele a doi soldati israelieni ucisi in razboiul dintre Israel si Hezbollah, desfasurat in 2006.
Niciuna dintre cele doua parti, rivale de moarte si care incearca sa se distruga una pe alta, nu a recunoscut ca este un schimb, dar e evident ca nu poate fi altceva, fiind facute in acelasi timp si ambele prin intermediul Crucii Rosii. Barbatul pe care l-a eliberat Israelul se numeste Nissim Nasr, e nascut dintr-o mama israeliana si un tata libanez musulman si a ispasit o pedeapsa de 6 ani de inchisoare in Israel pentru ca ar fi spionat pentru Hezbollah. El isi terminase pedeapsa, dar statul israelian inca il tinea de o luna in detentie administrativa, probabil pregatindu-l pentru schimb.


Crucea Rosie a avut rolul sau foarte important, aceasta preluandu-l pe Nasr si ducandu-l in Liban, unde Hezbollah i-a pregatit o adevarata petrecere de celebrare, numindu-l "un mare patriot libanez". De cealalta parte, tot prin intermediul Crucii Rosii, Israel a primit o cutie maro care continea oasele celor doi soldati de-ai sai. Acest schimb alimenteaza zvonurile cum ca cele doua parti poarta tratative secrete pentru un acord de pace, zvonuri dezmintite, cum era si firesc, de responsabilii Hezbollah sau de cei israelieni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.