Fostul si singurul presedinte in viata al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a atentionat transant lumea occidentala: in cazul in care SUA vor continua sa-si puna in aplicare planurile privind desfasurarea de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa (in Cehia si Polonia, iar in prezent se vehiculeaza ca la proiect s-ar putea ralia si Letonia), va incepe o noua etapa a "razboiului rece".

Este semnificativ faptul ca aceasta declaratie a fost facuta in preajma festivitatilor din acest an prilejuite de Ziua Victoriei, in timpul carora, spre deosebire de anii precedenti, s-a desfasurat o parada militara de anvergura in Piata Rosie din Moscova. In timpul acestei parade au fost etalate rachete balistice moderne, bombardiere strategice si alta tehnica militara impresionanta, pe care propaganda moscovita o caracterizeaza, in ultimul timp, ca "neavand analog in intreaga lume".

Declaratiile lui Gorbaciov si etalarea de forte militare in Piata Rosie au sunat ca o atentionare: intre Est si Vest ar putea fi reluata cursa inarmarilor. Potrivit ziarului leton Latvijas Avize, toate acestea amintesc foarte tare de vechile vremuri ale URSS, cand liderii de la Kremlin puneau in aplicare o strategie de intimidare totala a lumii.

De asemenea, despre parada din 9 mai a vorbit, in tonuri elogioase, si deputatul rus Vladimir Jirinovski, potrivit caruia aceasta ar fi "o reinviere a unei bune traditii". Observand impresionantele complexe de racheta ale URSS, multi "se chirceau de frica", isi aminteste satisfacut deputatul, referindu-se, desigur, la observatorii straini. Nici mass-media rusesti nu ascund ca "nu este deloc un pacat sa-ti etalezi din cand in cand muschii", pentru ca lumea tine cont doar de forta de convingere a pumnului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.