Este semnificativ faptul ca aceasta declaratie a fost facuta in preajma festivitatilor din acest an prilejuite de Ziua Victoriei, in timpul carora, spre deosebire de anii precedenti, s-a desfasurat o parada militara de anvergura in Piata Rosie din Moscova. In timpul acestei parade au fost etalate rachete balistice moderne, bombardiere strategice si alta tehnica militara impresionanta, pe care propaganda moscovita o caracterizeaza, in ultimul timp, ca "neavand analog in intreaga lume".

Declaratiile lui Gorbaciov si etalarea de forte militare in Piata Rosie au sunat ca o atentionare: intre Est si Vest ar putea fi reluata cursa inarmarilor. Potrivit ziarului leton Latvijas Avize, toate acestea amintesc foarte tare de vechile vremuri ale URSS, cand liderii de la Kremlin puneau in aplicare o strategie de intimidare totala a lumii.

De asemenea, despre parada din 9 mai a vorbit, in tonuri elogioase, si deputatul rus Vladimir Jirinovski, potrivit caruia aceasta ar fi "o reinviere a unei bune traditii". Observand impresionantele complexe de racheta ale URSS, multi "se chirceau de frica", isi aminteste satisfacut deputatul, referindu-se, desigur, la observatorii straini. Nici mass-media rusesti nu ascund ca "nu este deloc un pacat sa-ti etalezi din cand in cand muschii", pentru ca lumea tine cont doar de forta de convingere a pumnului.