Ministrii de Externe ai UE au aprobat ieri demararea negocierilor cu Moscova privind un nou acord de parteneriat UE-Rusia, potrivit presedintiei slovene a blocului comunitar, relateaza AFP.

Decizia permite demararea formala a negocierilor in cursul summitului UE-Rusia din 26-27 iunie, care va avea loc in Siberia si la care va participa pentru prima data noul presedinte rus, Dmitri Medvedev.
Acordul la care au ajuns ministrii comunitari de Externe pune capat unei perioade de aproape doi ani de discutii interne, generate de refuzul Poloniei si apoi al Lituaniei de a lansa aceste negocieri cu Moscova.
Dupa cateva saptamani de discutii cu Vilnius, miercuri s-a ajuns la un compromis la nivel de ambasadori UE, pe care ministrii nu au facut decat sa il aprobe luni, fara a angaja discutii noi.

Pentru a aproba mandatul necesar lansarii negocierilor, Lituania cere UE sa se angajeze in scris sa nu uite de ingrijorarea lor, in special in ceea ce priveste securitatea energetica, domeniu in care depinde in proportie de 90 la suta de Moscova.

UE a acceptat sa se angajeze sa faca totul pentru a rezolva "conflictele inghetate" din jurul republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, un alt punct fundamental pentru Lituania. Subiectul a devenit de cateva luni un contencios puternic intre Rusia si Occident.

Datorita acestor concesii, marile linii directoare pe care Comisia va trebui sa le urmeze pe parcursul acestor negocieri au fost aprobate de toate statele membre, ceea ce permite demararea negocierilor.
Conform mai multor diplomati europeni, negocierile vor dura cateva luni si vor fi foarte dificile.

Europenii doresc sa ajunga la un acord de "parteneriat strategic" pentru a inlocui acordul actual semnat in 1997, cand Rusia aplica inca politica fortei a fostei URSS, iar UE nu avea inca frontiere comune cu aceasta.
In prezent Rusia se doreste din nou o mare putere, iar statul a preluat controlul hidrocarburilor, astfel ca tensiunile cu Europa s-au intensificat pe fondul schimburilor economice in dezvoltare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.