Laureata premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi este figura de prora a miscarii de democratizare din Birmania. De cinci ani se afla in arest la domiciliu.

Din punct de vedere formal, acesta se termina la finele saptamanii, nu se stie insa, daca lidera opozitiei va fi intr-adevar eliberata.

Aung San Suu Kyi a fost pusa sub arest la domiciliu pe 30. mai 2003, sentinta fiind prelungita in fiecare an pentru inca 12 luni. Conform legislatiei birmaneze, arestul la domiciliu nu poate insa sa depaseasca durata de cinci ani.

Un avocat american, angajat de familia laureatei premiului Nobel pentru pace Aung San Suu Kyi, a cerut din acest motiv, ca lidera opozitiei birmaneze, in varsta de 62 de ani, sa fie eliberata la sfarsitul saptamanii. Potrivit avocatului Jared Genser, arestul la domiciliu trebuie sa se incheie pe 24 mai, pentru ca junta militara aflata la putere in Myanmar l-a prelungit ultima data pe 25 mai 2007. In urma cu cinci ani, Aung San Suu Kyi declarase intr-un interviu acordat postului BBC:

"Nu sunt mai libera decat altii in aceasta tara. Pe de alta parte, ma consider un om cu totul liber, pentru ca am luat singura decizia de a urma acest drum. Nimeni nu ma poate obliga sa iau alte decizii. Dar din punct de vedere politic si juridic, nu sunt mai libera decat oricare cetatean al Birmaniei - si nimeni nu poate afirma in prezent, ca poporul birmanez ar avea parte de libertate."

Aung San Suu Kyi nu a acceptat nici una dintre ofertele de a-si parasi tara in ultimii ani. Nu a fost prezenta nici macar la funeraliile sotului ei in Marea Britanie, de teama ca nu i s-ar mai permite intoarcerea in Birmania dupa calatoria in strainatate.

Dupa protestele din luna septembrie a anului trecut, in urma presiunilor comunitatii internationale, unul dintre reprezentantii juntei militare birmaneze a acceptat sa se intalneasca cu Aung San Suu Kyi. Deja cu multi ani in urma, ea declarase ca dialogul este mai important decat confruntarea directa:

"Nu este vorba de exercitarea unor presiuni asupra juntei militare, ci vrem sa le dam potentatilor sfaturi, sa-i ajutam sa guverneze tara spre binele populatiei. "

Lidera opozitiei democratice birmaneze a petrecut in total 12 ani in arest, dupa ce partidul ei castigase alegerile din 1990 cu o majoritate covarsitoare si junta militara nu a recunoscut rezultatul scrutinului.

In prezent, este putin probabil ca Aung San Suu Kyi sa fie eliberata la finele acestei saptamani.

Sursa: Deutsche Welle


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.