Presedintele Georgiei declara ca Miscarea pentru Unitate Nationala a castigat majoritatea voturilor Partidul presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, pare sa fi castigat detasat alegerile generale, potrivit rezultatelor partiale.

Dupa ce au fost numarate 13 la suta din voturi, partidul aflat la putere - Miscarea Nationala Unita - are putin peste 60 la suta din voturi, in timp ce principalul coalitie din opozitie are sub 15 la suta.

Presedintele Saakasvili a declarat ca este suprins de cat de mare este sustinerea pentru partidul sau, dar opozitia a spus ca va contesta rezultatul.

Observatorii se tem ca recentele proteste de strada vor fi reluate.

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, avea incredere in victoria partidului sau, lucru pe care l-a spus dupa ce aparusera sondajele facute la iesirea de la urne.

Si acestea aratau ca partidul sau ar fi castigat doua treimi din voturi.

"Nu exista cifre finale, desi probabilitatea e foarte mare ca dupa aparitia rezultatelor Miscarea Nationala sa obtina suficiente locuri in parlament, astfel incat sa se apropie de o majoritate constitutionala", a spus presedintele georgian.

Opozitia sustine insa ca alegerile au fost falsificate.

Aproximativ trei mii de oameni s-au reunit dupa miezul in capitala Georgiei pentru a-i asculta pe liderii opozitiei afirmand ca presedintele Saakashvili si aliatii sai ar fi folosit resursele statului si ar fi indimidat alegatorii pentru a ramane la putere.

Corespondentul BBC Matthew Collin afirma ca numarul relativ redus de participanti ar dovedi ca opozitia n-ar fi reusit sa organizeze acea "rebeliune populara" de care vorbea inainte de vot.

Observatorii OSCE urmeaza sa comunice in cursul zilei de joi daca votul a fost sau nu corect.

Scrutinul a fost urmarit cu atentie de Washington si Uniunea Europeana, nelinistite de tensiunile dintre Georgia si Moscova si preocupate de pozitia strategica a tarii pe ruta petrolului caspic.

Alegerile au fost marcate profund de dezbaterile legate de sprijinul crescand al Rusiei fata de separatistii din Abhazia si Osetia de Sud.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.