Presa internationala prezinta pachetul de masuri decis de Italia in vederea combaterii imigratiei ilegale, Jurnalistii straini subliniaza duritatea unora dintre prevederi si riscul ca ele sa incalce unele drepturi, arata NewsIn.

Cotidianul francez Liberation titreaza "In mijlocul gunoaielor, Berlusconi a creat delictul de imigratie". Cotidianul noteaza ca la Napoli, oras sufocat de deseuri, reuniunea Consiliului de ministri s-a incheiat prin anuntarea unor noi masuri impotriva imigratiei ilegale, care va deveni un delict.

Masura, ceruta insistent de Liga Nordului, ii incrimineaza pe imigrantii fara acte. Ziarul spune ca acest delict de imigratie ilegala va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat Parlamentului si este citat ministrul de interne, Roberto Maroni, care a anuntat expulzari mai usoare de acum inainte sau restrictii in ceea ce priveste reintregirea familiei. Insa ministrul a subliniat ca "in ceea ce priveste cetatenii comunitatii europene, directivele vor fi respectate deplin si total". Liberation noteaza ca problema actelor de violenta care au vizat in ultima vreme comunitatea roma ingrijoreaza Comisia Europeana si Consiliul Europei.

Si New York Times dezbate acest subiect, sub titlul "Berlusconi actioneaza pentru un control mai strict al imigratiei si pentru ameliorarea crizei gunoaielor". Cotidianul reia declaratii din discursul lui Berlusconi, care subliniaza ca noile masuri de securitate vor linisti temerile cetatenilor, care "au dreptul de a nu se mai teme". Cotidianul dezvolta noile masuri care urmaresc combaterea imigratiei ilegale si vorbeste despre valul de resentimente impotriva comunitatii romilor, in special a celor de origine romana. Ziarul noteaza ca unele dintre masuri vor intra in vigoare imediat, iar altele vor avea nevoie de aprobarea parlamentara.

"Berlusconi ataca romii", titreaza The Guardian, care prezinta masurile luate de noul Guvern Berlusconi, printre care facilitarea expulzarilor, chiar si a cetatenilor UE, daca acestia sunt condamnati pentru infractiuni, si noteaza ca aceste masuri ar putea provoca un conflict intre Italia si Comisia Europeana, daca CE considera ca se incalca dreptul de libera circulatie.

Ziarul scrie si despre posibilitatea confiscarii proprietatilor in care sunt acceptati imigranti ilegali, regula "ce ar putea avea un efect drastic si imediat asupra a sute de mii de straini care locuiesc in Italia fara acte in regula". Cotidianul noteaza ca au avut loc manifestatii la Napoli la care au luat parte si cateva sute de romi. Ei au protestat fata de crearea delictului de imigratie ilegala. Cotidianul britanic vorbeste despre atacurile care au vizat in ultima vreme taberele de romi din zona Napoli, spunand ca este posibil ca incendierea taberelor sa fi fost ordonata de Camorra.

The Times scrie ca Berlusconi si-a respectat promisiunea electorala, prezentand la doua saptamani de la alegerea guvernului noi masuri impotriva imigrantilor ilegali, si scrie mai ales despre propunerea ca strainii UE care doresc sa stea in Italia mai mult de trei luni trebuie sa demonstreze ca au resurse economice suficiente.

Potrivit The Times, legea va fi adoptata pana la sfarsitul lui iulie, iar CE a promis ca masurile vor fi analizate pentru a nu include "elemente de rasism sau xenofobie". Ziarul relateaza la randul sau despre manifestatiile care au avut loc si ca unul dintre sloganurile preferate a fost "Berlusconi sa fie imediat sanctificat - daca elimina gunoaiele si criminalii".

"Berlusconi prezinta masuri antiinfractionalitate", scrie International Herald Tribune, care prezinta printre altele un citat din discursul lui Berlusconi: "Statul trebuie sa se intoarca la a fi stat". Ziarul prezinta pachetul antiinfractionalitate in 30 de puncte si spune ca cele mai dure masuri vizeaza imigratia, prin crearea delictului de imigratie ilegala, dar si prin facilitarea expulzarilor. De asemenea, noteaza ca vor fi efectuate teste ADN pentru cazurile de reintregire a familiei, pentru ca autoritatile sa se asigure ca doar rudele apropate sunt primite in tara. IHT scrie ca resentimentele fata de romi s-au intensificat in ultimele saptamani. Ziarul noteaza ca ministrul italian de externe a anuntat ca tara sa se va alatura Tratatului de la Prum, semnat in mai 2005, adoptat deja de mai multe state din UE, care permite fortelor de politie sa faca mai usor schimb de date, printre care date ADN.

Independent titreaza "Berlusconi isi duce Cabinetul la Napoli pentru a lupta impotriva gunoaielor" si dezbate pe larg aceasta problema, amintind in treacat de masurile impotriva imigrantilor ilegali.

Si Daily Mail scrie despre Consiliul de ministri din Napoli, sub titlul "Guvernul italian devine dur in privinta imigratiei", punand in fruntea listei de masuri condamnarile la maxim patru ani de inchisoare in cazul oricarei persoane care este descoperita ca fiind imigrant ilegal, condamnare urmata imediat de expulzare. Potrivit cotidianului, platitorii de taxe din Italia s-au indignat ca vor trebui sa plateasca pentru mentinerea in inchisoare, hranirea si imbracarea imigrantilor ilegali. Publicatia preia o declaratie a fostului primar al Romei Walter Veltroni, potrivit caruia astfel de condamnari "sunt inutile si periculoase" pentru ca este vorba despre o masura ce va umple inchisorile tarii, deja suprapopulate. Ziarul scrie despre o caricatura din Corriere Della Sera, care prezinta cativa imigranti ilegali venind cu o ambarcatiune in Italia, iar deasupra se poate citi: "Vrem sa stam aici doar patru ani si dupa aceea vom pleca".

De asemenea, ziarul scrie despre interzicerea taberelor de nomazi populate de imigranti ilegali si ca, potrivit oficialilor, vor fi alocati 40 de milioane de euro pentru combaterea imigratiei ilegale. Legislatia promite facilitarea expulzarii striinilor din UE aflati in Italia si considerati indezirabili, dar nu da detalii despre modalitatea de actiune. Daily Mail aminteste de "cazul italiencei violate si rapite de un rom in noiembrie", dar prezinta declaratiile unor organizatii religioase care se opun noilor masuri, mai ales crearii delictului de imigratie ilegala, ca si ingrijorarea exprimata de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, care a cerut sa se evite "alimentarea xenofobiei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.