Supravietuitorii cutremurului din China sunt panditi din umbra de un dusman periculos si viclean - traumele psihice, care, asa cum spun expertii, isi vor arata adevarata dimensiune exact cand viata lor va parea ca reintra in normal, relateaza NewsIn.

Intr-o tara in care problemele de sanatate mintala sunt un subiect tabu, echipele de salvare se grabesc spre zonele devastate de seism, in Sichuan mai ales, pentru a-i ajuta pe supravietuitorii traumatizati, relateaza Reuters.

Cutremurul produs la 12 mai, care s-a soldat cu peste 70.000 de morti si disparuti, a lasat sute de mii de alte persoane ranite, orfane sau fara adapost. "Ne confruntam cu o problema uriasa. Va trebui sa mergem prin scoli pentru a ajuta copiii", spune Wang Yi, psiholog, intr-o intalnire cu asistenti sociali veniti din Hong Kong.

"Avem nevoie de ajutor. Este prima data cand ne confruntam cu un dezastru de o asemenea proportie", spune Wang. "Profesorii au de asemenea nevoie de ajutor, sunt si ei victime. Si ei si-au pierdut rude", explica el. Mai multe ONG-uri si-au oferit rapid ajutorul, inclusiv prin organizarea de cursuri pentru voluntarii care au formare in psihologie. "Copiii trebuie incurajati sa-si exteriorizeze durerea. Exista activitati ce pot fi organizate de profesori, ca pictura si compunerile, care le permit sa-si exprime trairile", explica Johnston Huang, director al unui serviciu de voluntari.

Pe un stadion din Mianyang, unde sunt adapostiti mai mult de 20.000 de supravietuitori, zeci de copii deseneaza casa la care viseaza, pe hartia alba ce imbraca doua coloane uriase. Pe un panou se afla sute de bucati colorate de hartie, pe care micutii au scris cate ceva si care ofera indicii despre lumea pe care o cunosteau, dar care s-a sfaramat in jurul lor. "Ma gandesc la profesoara mea, Deng", scrie pe un biletel semnat Yang Jia. "Sper ca toata lumea isi va putea reconstrui casele", se poate citit pe un altul.
Pe stadion un grup de voluntari incurajeaza copiii sa deseneze sau sa scrie ce doresc. Un desen facut de o fetita de 7 ani arata o scoala, pe o jumatate de foaie, iar pe cealalata jumatate scoala apare prabusita. Alte desene arata oameni lungiti la pamant sau ingropati sub daramaturi. "Multi copii au trecut prin dezastru si folosesc desenele pentru a-si exprima durerea, pentru ca nu pot spune ce simt", explica Liu Yanling, de la centrul de psihologie. Alte biletele prezinta dorintele micutilor. "Bunicule, sper sa vii inapoi. Eu sunt bine. Te rog sa fii fericit. Sunt foarte bine si ma port frumos. Trebuie sa te intorci si sa ma cauti", scrie un alt copil. Alaturi, una dintre colegele lui Liu imbratiseaza o fetita si incearca sa o linisteasca. Mucuta deseneaza o casa si in tot acest timp nu scoate un cuvant.

Asistentii social avertizeaza ca, in pofida faptului ca multi au scapat nevatamati, acest lucru nu inseamna ca nu sufera o trauma. In ultimele zile spitalul din Chengdu a primit supravietuitori care au suferit caderi nervoase, unii plangandu-se ca sunt urmariti de agresori necunoscuti sau de criminali. "Problemele emotionale vor iesi la suprafata cand vietile lor vor reveni la normal. Majoritatea de abia incep sa devina constienti de starea lor emotionala la trei- noua luni de la tragedie", explica Terence Chen, presedintele grupului Asistenti Sociali fara frontiere din Hong Kong.

"Am vazut oameni care nu puteau vorbi despre dezastru nici la patru ani de la tragedie", spune el. Ii avertizeaza pe voluntari ca trebuie sa fie pregatiti. "Cand cineva plange in fata ta si iti spune ca parintii sai sau copiii sai sunt morti si te implora sa-i ajuti, ce poti face? Daca nu esti pregatit din punct de vedere mintal si nu esti suficient de detasat, poti suferi o cadere nervoasa", explica Chan.

Unii dintre supravietuitori se intorc spre religie. In fata ruinelor scolii din Juyuan, Li a venit sa depuna flori albe de lotus, simbol al budismului. La 12 mai, el si-a pierdut fiica in varsta de 14 ani, potrivit AFP. "Vin aici in fiecare zi. Nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat asa ceva", spune el. Religia a fost interzisa in China 30 de ani de la sosirea comunismului la putere, in 1949. Cele trei decenii ce au urmat au fost marcate de aruncarea materialista in societatea de consum, insa populatia nu a renuntat la traditiile religioase.
Morga din Juyuan este luata cu asalt de rude indoliate. La intrare, unii profita vanzand diverse obiecte cu caracter religios pe standuri improvizate: tamaie, haine pentru corpurile neinsufletite gata de incinerare, bancnote false ce vor fi arse pentru ca defunctul sa le poata lua pe lumea cealalta. "Chiar daca un om nu crede, va respecta traditia", explica Tian Zhaoyuan, profesor de traditii populare la o scoala din Sghanghai. "Cand faci parte dintr-o comunitate, trebuie sa respecti traditia. Daca toata lumea o face si tu nu, atunci esti supus unei presiuni mari", adauga el.

La morga, un barbat de 45 de ani se reculege langa corpul neinsufletit al surorii sale, moarta in seismul de la 12 mai. Barbatul nu este neaparat credincios, dar aprinde petarde pentru a alunga spiritele malefice care le dau tarcoale mortilor.

Printre ruinele scolii din Juyuan, un tanar a venit sa aprinda cate o lumanare pentru fiecare zi scursa de la catastrofa. Dar nici el nu se declara religios. "Stiu ca unii occidentali cred ca mergi in Paradis dupa moarte. Noi, chinezii, nu prea credem asa ceva. Mai mult incercam sa ne onoram mortii", explica el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.