Candidatii la investitura democrata pentru Casa Alba, Barack Obama si Hillary Clinton, au azi una dintre ultimele lupte electorale, in Kentucky si in Oregon, informeaza NewsIn.

Birourile de vot se vor deschide la ora locala 06.00 in Kentucky (10.00 si 11.00 GMT, pentru ca tara are doua fuse orare) si se vor inchide la ora locala 18.00 (22.00 si 23.00 GMT). In statul Oregon, scrutinul incepe la ora locala 07.00 (13.00 si 14.00 GMT) si se incheie la ora locala 20.00 (02.00 sau 03.00 GMT).

Alegerile primare din Kentucky si Oregon nu sunt deschise decat alegatorilor inregistrati ca democrati, circa 1,6 milioane de persoane. Hillary Clinton este considerata favorita in Kentucky, stat traditionalist, iar Obama este favorit in Oregon, un stat progresist, care nu mai sanctioneaza consumul de marijuana in scopuri medicale si care a legalizat sinuciderea asistata. Electoratul progresist, mai degraba favorabil lui Obama, se concentreaza in marile centre urbane, cum ar fi Portland. Estul si sudul statului sunt regiuni mai conservatoare. 51 de delegati sunt in joc in Kentucky si 52 in Oregon.

Obama spera sa obtina majoritatea absoluta a delegatilor cu ocazia acestor alegeri. Potrivit site-ului independent RealClearPolitics (RCP), senatorul statului Illinois are in prezent 1.610 delegati simpli, din 3.253, care vor fi prezenti la Conventia democrata de la Denver, din 25-28 august. Chiar si cu sustinerea majoritatii delegatilor simpli, Obama nu poate castiga automat investitura. Aproximativ 800 de "superdelegati", alesi si responsabili ai partidului, vor participa la Conventie si, spre deosebire de delegatii simpli, ei sunt liberi sa se decida in ultimul moment.

Potrivit RCP, Obama poate conta acum pe 302 "superdelegati", fata de 277 in cazul lui Clinton. Senatoarea statului New York spera sa convinga acesti "superdelegati" ca ea este cea mai buna alegere pentru Partidul Democrat in confruntarea cu republicanul John McCain din luna noiembrie. Hillary Clinton a reiterat luni ca va lupta pana in ultimul moment pentru a obtine investitura partidului si nu va renunta dupa alegerile primare de marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.