Mai multi oficiali de rang inalt, inclusiv secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, vor merge in aceasta saptamana in Birmania, sperand sa convinga astfel autoritatile din aceasta tara sa accepte ajutoare.

In acelasi timp, ministrii de externe din tarile asiatice se reunesc pentru a discuta despre soarta victimelor ciclonului.

Autoritatile din Birmania sustin ca 78 de mii de oameni si-au pierdut viata din pricina ciclonului, insa agentiile umanitare se tem ca multi altii ar putea muri daca ajutoarele nu ajung la ei neintarziat.

Duminica, la mai bine de doua saptamani de la producerea ciclonului, liderul militar al Birmaniei, generalul Than Shwe a vizitat taberele de refugiati de langa capitala Rangoon.

Imagini cu Than Shwe au fost transmise la televiziunea locala. Generalul a inspectat echipamentele pe care le au echipele de interventie si a vorbit cu unii supravietuitori ai ciclonului.

Liderii militari au fost criticati pe plan extern din pricina faptului ca blocheaza accesul organizatiilor umanitare.

Premierul britanic, Gordon Brown a calificat aceasta atitudine a Birmaniei drept "inumana".

Cu toate acestea, un oficial din ministerul de externe britanic, Lordul Malloch-Brown, a declarat ca operatiunile de interventie au inceput sa faca progress.

El a spus ca sunt semne ca Birmania ar putea accepta un compromis pentru a permite intrarea ajutoarelor, inclusive a ambarcatiunilor occidentale cu provizii.

Secretaril general al ON, Ban Ki Moon este asteptat in aceasta saptamana in Brimania, probabil miercuri sau joi.

Intre timp, un alt oficial de rang inalt al ONU, John Holmes, responsabil in cadrul organizatiei de probleme umanitare, se afla deja la Rangoon, sperand sa convinga regimul militar aflat la putere sa accepte interventia umanitara internationala.

Lordul Malloch-Brown sustine ca doar 25 la suta dintre victimele ciclonului au primit asistenta, iar organizatia Salvati Copiii sustine ca 30 de mii dintre copiii de pana la 5 ani sunt subnutriti si sunt amenintati sa moara de foame.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.