Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a propus amprentarea la frontiere a cetatenilor din afara spatiului Schengen, dorind si infiintarea unei banci de date la nivel european, pentru a preveni intrarea in Italia a unor cetateni europeni care reprezinta un risc pentru siguranta publica.

In opinia fostului comisar european pentru justitie, este necesara o reflectie la nivel european asupra acordului Schengen, semnat in urma cu 22 de ani, despre care considera ca ar trebui reevaluat pentru a vedea daca mai este eficient in Europa actuala. Asadar, va fi vorba de o reflectie intr-un climat european, fara decizii unilaterale, a dat asigurari demnitarul italian, in cadrul unei conferinta de presa sustinuta la Lima, relateaza ANSA in pagina electronica.

Printre masurile propuse de oficialul italian se numara luarea amprentelor digitale ale cetatenilor din afara spatiului Schengen si crearea unei banci de date la nivel european. Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, nu face parte inca din spatiul Schengen, in care nu exista controale la frontiere. In aceste conditii, cetatenii romani pot intra in tarile Schengen, dupa ce li s-au verificat actele de identitate. "In prezent, este clar ca Europa nu se mai confrunta numai cu problema liberei circulatii, ci si cu cea a sigurantei la frontiere", a explicat Frattini.

Pe de alta parte, Frattini a dat asigurari ca deciziile Guvernului italian privind imigratia si siguranta publica se vor incadra in "normele europene" si vor fi luate in colaborare cu Romania. El a precizat ca "nu vor exista expulzari in masa" si ca hotararile autoritatilor italiene vor fi adoptate intr-un climat de cooperare cu Romania si cu alte tari din care provin cei mai numerosi imigranti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.