Ministerul rus de externe a calificat astazi drept "gest inamical" decizia autoritatilor ucrainene de a interzice intrarea in Ucraina a primarului Moscovei, Iuri Lujkov, dupa declaratiile sale recente cu privire la revendicarea Sevastopolului, informeaza NewsIn.

"Consideram decizia autoritatilor ucrainene drept un gest inamical, care contrariaza eforturile comune vizand crearea unei atmosfere de incredere si intelegere reciproca in relatiile ruso-ucrainene", a declarat Ministerul de Externe intr-un comunicat.

Lujkov, un obisnuit al declaratiilor nationaliste, a spus duminica la Sevastopol, in Ucraina, ca acest oras ar trebui sa apartina Rusiei si a cerut sesizarea unui tribunal international in acest scop.

Flota rusa de la Marea Neagra foloseste in prezent o serie de instalatii din Crimeea, potrivit unui acord pe zece ani incheiat in 1997, in schimbul a 93 de milioane de dolari chirie anual, platit de Moscova in resurse energetice. Cele doua tari au avut mai multe dispute cu privire la inchirierea bazei navale de la Sevastopol.

Potrivit lui Lujkov, liderul sovietic Nikita Hrusciov a cedat Crimeea Ucrainei in 1954 ca un gest de "dragoste frateasca", dar potrivit unui decret din 1948, Sevastopolul a primit statut special, fiind sub administratia autoritatilor centrale de la Moscova, deci nu poate fi inclus pe lista teritoriilor transferate Ucrainei.

"Nu vreau divergente (intre Rusia si Ucraina din cauza bazei), vreau doar sa spun adevarul", a spus Lujkov, ignorand avertismentele anterioare ale autoritatilor ucrainene de a se abtine de la declaratii de acest gen.

Primarul Moscovei fusese intampinat duminica la coborarea din avion de un agent al serviciilor speciale ucrainene care i-a inmanat o scrisoare in care era avertizat sa nu faca asemenea declaratii, potrivit imaginilor transmise de postul rus de televiziune NTV.

Serviciul de securitate ucrainean a apreciat ieri ca declaratiile primarului Moscova prejudiciaza "interesele nationale si integritatea teritoriala a Ucrainei" si i-a interzis accesul in Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.