Primul avion cu ajutoare, trimis de America in Myanmar, a ajuns acolo, pentru a sprijini victimele ciclonului Nargis, ciclon care a devastat aceasta tara sud-asiatica.

La mai mult de o saptamana dupa trecerea acestui ciclon, dictatura militara care conduce aceasta tara a permis in sfarsit intrarea unor ajutoare, care provin de la una dintre tarile care e considerata inamica in fosta Birmanie. Acest gest e si unul tactic, in conditiile in care se vorbea ca Organizatia Natiunilor Unite ar putea chiar sa oblige Myanmar sa primeasca ajutoare pentru cei peste un milion de oameni afectati si care erau intr-o situatie disperata, din cauza incompetentei si fricii de a fi dezvaluit dezastrul din tara pe care le manifesta guvernul militar de acolo.

Avionul militar american a adus 13 tone de apa, plase impotriva tantarilor care imprastie malaria, precum si paturi, in conditiile in care 1.5 milioane de oameni au ramas fara adapost si sunt in risc de a-si pierde viata. Pana acum, se pare ca 100.000 de oameni au pierit din cauza ciclonului, desi guvernul din Myanmar pretinde ca sunt doar circa un sfert din suma vehiculata de organizatiile umanitare vestice.

SUA si Myanmar sunt in relatii foarte proaste, americanii impunand chiar un embargo, dar acum se pare ca au hotarat sa treaca peste asta, din ratiuni umanitare. Armata SUA a declarat si ca spera ca Myanmarul va accepta si mai multe ajutoare, care sunt atat de necesare in situatia data.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.