Membri inarmati ai Hezbollah au preluat controlul asupra unor vaste zone din Beirut astazi, in a treia zi de ciocniri intre gruparea proiraniana si luptatori loiali coalitiei guvernamentale sprijinite de Statele Unite, informeaza NewsIn.

Surse din fortele de securitate au declarat ca cel putin zece persoane au fost ucise si 20 ranite in cele mai grave lupte interne inregistrate de la razboiul civil din 1975-1990. Zgomotul grenadelor care explodeaza si rafalele tirurilor de arma automata continuau sa rasune astazi in capitala Libanului.

Miscarile siite Hezbollah si Amal au preluat controlul asupra unor cartiere sunnite din vestul capitalei - Zarif, Malla, Zokak el-Blat, Khandak el-Ghamik si Aisha Bakkar, au relatat martori oculari si un fotoreporter AFP. In plus, ciocniri violente au loc in Hamra, un cartier cu populatie de confesiune mixta, sunnita, siita si crestina, potrivit AFP.

Portul Beirut si-a incetat astazi orice activitate din cauza luptelor care zguduie capitala libaneza, a declarat pentru AFP un oficial al autoritatilor portuare, Elie Zakhour. "Sindicatele au decis sa inchisa portul din cauza situatiei din Liban", a spus Zakhour.

Din cauza amenintarilor Hezbollahului siit libanez , toate organele de presa detinute de familia liderului majoritatii antisiriene Saad Hariri au fost inchise vineri, informeaza AFP. Este vorba despre canalul de televiziune Future TV, canalul de stiri cu transmitere prin satelit Future News, cotidianul al-Mustaqbal si Radio-Orient. Toate aceste institutii de presa "au fost inchise si plasate sub controlul armatei, in urma amenintarilor primite din partea oamenilor inarmati ai Hezbollah", a declarat sub acoperirea anonimatului un responsabil al grupului de presa. "Comandamentul armatei ne-a anuntat despre aceste amenintari si atunci am preferat sa ne protejam angajatii", a declarat responsabilul citat de AFP.

Reuters a transmis, citand surse din serviciile de securitate, ca Hezbollahul si luptatorii din miscarea aliata Amal - ambele grupari siite - au preluat controlul asupra birourilor grupului Future al familiei Hariri aflate in jumatatea vestica a Beirutului, predominant musulmana. De asemenea, indivizi inarmati au patruns in birourile cotidianului al-Mustaqbal, potrivit unor martori oculari citati de Reuters. Prin ferestrele cladirii a inceput sa iasa fum, au declarat martorii.

In scene care amintesc de cele mai intunecate zile ale razboiului civil, tineri inarmati cu pusti de asalt strabat strazile printre masini avariate si cladiri incendiate. Indivizii inarmati au acceptat sa predea armatei, fara sa opuna rezistenta, controlul asupra caselor unor deputati si ministri din majoritatea antisiriana a lui Hariri, potrivit Reuters.

Hezbollahul, miscare politica ce beneficiaza insa si de o puternica aripa militara, preluase miercuri controlul asupra tuturor drumurilor care duceau catre aeroportul international Beirut, singura legatura aeriana a Libanului cu lumea exterioara. Aeroportul era in imposibilitate de a opera si vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.