Principalul bloc politic al Adunarii Nationale irakiene, cel al siitilor, a cerut executia lui Saddam Hussein, daca fostul lider de la Bagdad va fi gasit vinovat de comiterea de crime de razboi. Totodata, siitii ii cer presedintelui Jalal Talabani sa demisioneze, daca nu este pregatit sa semneze actul de condamnare la moarte.

Liderul kurd de la Bagdad, Jalal Talabani, a declarat recent ca se opune din principiu pedepsei capitale si ca nu va semna eventuala condamnare la moarte a fostului dictator irakian. "Personal, am semnat un apel de abolire a pedepsei capitale peste tot in lume si intentionez sa nu ma dezic de aceasta pozitie", a explicat presedintele intr-un interviu acordat BBC. Totusi, el a recunoscut ca, probabil, punctul sau de vedere nu este impartasit de membrii Adunarii Nationale. "Ca sa fiu sincer, nimeni nu ma asculta. Cei doi vicepresedinti si toti ceilalti oficiali doresc condamnarea la moarte a lui Saddam, dupa ce Tribunalul Special se va pronunta", a subliniat el.

"Pozitia presedintelui nici nu poate fi luata in calcul. Vorbim despre un criminal. Este cel mai feroce asasin din lume", a spus in replica Ali al-Dabagh, purtatorul de cuvant al Aliantei pentru un Irak Unit, bloc ce detine 140 de locuri din totalul de 275 in Adunarea Nationala. Saddam si 11 colaboratori apropiati ai sai vor fi judecati de Tribunalul Special, alcatuit la sfarsitul lui 2003. Dictatorul va comparea sub acuzatiile de crime de razboi, genocid si crime impotriva umanitatii.

Pedeapsa cu moartea a fost reintrodusa in Irak in august 2004, pentru crime de natura sa pericliteze securitatea nationala si pentru trafic cu droguri. Cu toate acestea, este vorba de o masura provizorie menita sa combata rebeliunea ce afecteaza tara dupa inlaturarea fostului regim de la Bagdad.

Fara negocieri!

Al-Dabagh, membru al majoritatii siite oprimate timp de mai bine de jumatate de secol, a avertizat ca executia lui Saddam nu este negociabila. "Daca tribunalul il va gasi vinovat, vom respecta legea. Talabani este presedinte si trebuie sa respecte si el legea. Daca nu o va face, va fi nevoit sa demisioneze", a comentat el.

Consilier ministerial asasinat

In cel mai recent val de violente, un consilier din Ministerul irakian al Apararii, general-maiorul Adnan al-Qaraghulli, a fost ucis cu focuri de arma, impreuna cu fiul sau, in timp ce se deplasa la bordul unui autovehicul spre resedinta proprie din Bagdad.
Ieri, un atentat sinucigas cu masina-capcana s-a produs la un centru de recrutare al Armatei irakiene, provocand moartea a cel putin sase persoane si ranirea altor peste 40.

Deflagratia a avut loc in districtul Azamiyah, la aproximativ 15 metri de intrarea principala a centrului, iar printre cei decedati se numara si doi soldati, a relatat colonelul de politie Hussein Mutlaq.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.