SUA urmeaza sa decida pe cine va lasa sa moara in cazul unei epidemii de gripa sau alte dezastre medicale, situatii in care nu toata lumea poate fi salvata.

Un grup influent de medici de peste ocean, compus din membri ai unor universitati prestigioase, agentii guvernamentale si militare, a propus o lista neinduratoare de recomandari privind pacientii care nu trebuie tratati in cazuri extreme, de genul pandemiilor, informeaza Associated Press.

Lista napastuitilor de soarta ii numara pe cei cu sanse slabe de supravietuire pe termen lung, inclusiv persoane cu varste peste 85 de ani, oameni cu traumatisme acute, printre care leziuni foarte grave de pe urma accidentelor rutiere si a schimbului de focuri de arma, pacienti peste 60 de ani cu arsuri severe, oameni cu boli mintale severe sau cu boli cronice grave, cum ar fi criza cardiaca sau diabetul prost controlat.

Proiectul se vrea a fi un ghid pentru spitale, astfel incat „toti sa gandeasca la fel“ atunci cand se confrunta cu o epidemie de gripa sau cu un alt dezastru medical larg raspandit.

Raed Arafat, medicul care a infiintat serviciul SMURD, acum subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), spune pentru Cotidianul ca asemenea criterii clare de triaj in situatii de acest gen sunt necesare si in Romania. „Conceptul este de a trata si de a salva cel mai mare numar de oameni, acesta este conceptul de interventie in dezastre“, explica el.

Proiectul vrea sa asigure ca resursele limitate ale spitalelor - atat ventilatoare si medicamente, cat si medici si infirmiere - sunt folosite uniform si obiectiv. „Daca un eveniment medical critic, in masa, s-ar intampla maine, numerosi oameni internati ce depind de conditiile obisnuite de ingrijire medicala pentru supravietuire ar putea fi privati de interventii care sa-i tina in viata, din cauza deficitului de provizii sau personal“, arata raportul medicilor. Pentru a se pregati, spitalele ar trebui sa desemneze o echipa de triaj, cu rolul de a decide cine va fi sau nu salvat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.