Europarlamentarul PNL Renate Weber a solicitat demisia vicepresedintelui Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, din cauza declaratiilor referitoare la libertarea de miscare a cetatenilor UE, potrivit unui comunicat de presa remis Agentiei NewsIn.

"Minima decenta l-ar obliga pe comisarul Franco Frattini sa demisioneze din aceasta functie in urma declaratiilor din ultimele saptamani", a precizat Weber, in opinia careia vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, se afla "intr-un prelungit concediu pre si post electoral" si a facut, in ultimele saptamani, in presa din Italia, mai multe declaratii inacceptabile pentru un inalt demnitar al Uniunii Europene. Weber spune ca Frattini si-a incalcat mandatul sau care il obliga la respectarea legislatiei europene si la protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor europeni.

Europarlamentarul PNL s-a referit la afirmatiile v icepresedintelui Comisiei Europene facute pe 23 aprilie 2008 ziarului La Stampa, cum ca Directiva privind libertatea de miscare a cetatenilor europeni in spatiul european este depasita si trebuie revizuita.

"Actualul inca vicepresedinte al Comisiei Europene isi permite sa ignore cu desavarsire prezumtia de nevinovatie prevazuta inclusiv de articolul 48 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene afirmand ca libertatea de circulatie a cetatenilor, care este sacrosanta, nu trebuie sa devina libertatea de circulatie a infractorilor", se arata in comunicatul remis NewsIn.

Documentul aminteste si de interviul publicat de Il Giornale pe 28 aprilie 2008 in care comisarul pentru Justitie si Afaceri interne s-a referit la cei suspectati ca ar fi comis infractiuni declarand ca "simpla lor expulzare nu este suficienta" si precizand ca "ei trebuie arestati imediat, judecati folosind o procedura de urgenta si apoi expulzati sa-si execute condamnarea in tarile de unde vin".

In opinia lui Weber, astfel de afirmatii reprezinta "o grava incalcare" a articolelor 47 si 48 din Cartea drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, privind dreptul la un proces corect si dreptul la aparare, precum si a prevederilor privind dreptul la proces corect si echitabil prevazut de CEDO si de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Europarlamentarul PNL a sustinut ca "cinismul acestor declaratii este cu atat mai ingrijorator" cu cat Franco Frattini declara, la sfarsitul anului trecut, ca intrarea in zona Schengen a unor noi state este "o mare oportunitate de a face din conceptul de cetatenie europeana o realitate".

"Declaratiile din ultimele saptamani ale lui Frattini le contrazic pe cele de acum cateva luni si reprezinta un atac la adresa actualei legislatii europene, o incalcare a chiar mandatului pe care il are de indeplinit. Minima decenta l-ar obliga pe Franco Frattini la o demisie de onoare din functia de comisar European indiferent daca va fi numit sau nu ministru de externe in viitorul guvern italian", a conchis Weber.

Solicitarea demisiei va fi inaintata luni dimineata, in mod oficial, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barosso, precum si membrilor Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, din care face parte Renate Weber.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.