Acestia le vor proteja pe cele 120 de persoane care vor purta torta - atleti, dar si oficiali si oameni de afaceri.
Se asteapta si unele proteste in favoarea democratiei in China si Tibet, dar si demonstratii de simpatie fata de Beijing.

Hong Kong este primul teritoriu chinez care primeste Torta Olimpica.

Este totodata o fosta colonie britanica si - ca urmare a tratatului international de trecere a acestui teritoriu sub suveranitatea Chinei semnat in urma cu aproape 11 ani - se bucura, prin lege, de libertate de exprimare si de dreptul cetatenilor de a se aduna.

Asta pune autoritatile locale intr-o situatie dificila. Pe de o parte trebuie sa respecte legea si sa permita eventualele proteste, pe de alta parte trebuie sa asculte Beijingul care le cere sa se asigure ca evenimentul se va desfasura fara tulburari.

Aceasta dilema a condus pana acum la impiedicarea a cel putin opt cetateni straini sa intre in Hong Kong, ceea ce a provocat plangeri din partea consulatelor britanic, danez si al altora.

Dar actrita americana, Mia Farrow, care este o cunoscuta militanta pentru drepturile omului, a primit permisiunea de a veni si intentioneaza sa vorbeasca la Clubul Presei Straine despre Darfur si China.

In acelasi timp, Asociatia Jurnalistilor din Hong Kong tine o conferinta de patru zile depre libertatea presei.
In ce priveste Torta Olimpica, aceasta va fi purtata mai mult de oficialitati si oameni de afaceri, decat de atleti, traseul ei urmand a se incheia inainte de apusul soarelui.