Jean-Leonard Touadi, nascut in Congo si rezident in Italia de 30 de ani, a devenit azi primul deputat de culoare din Parlamentul italian si, desi admite "valoarea simbolica" a alegerii sale, nu vrea sa fie "simbol nimanui" si refuza "folclorul etnic", relateaza NewsIn.
"Folclorul etnic si identitar care s-a creat in jurul intrarii mele in Parlament ma deranjeaza putin. Nu trebuie insistat pe acest aspect, pentru ca ar insemna ca totul se reduce la cote, ceea ce este fals", a explicat acest barbat discret si elegant in varsta de 49 de ani. "Desi este adevarat si ca este prima data cand se intampla acest lucru si este evident ca are o valoare simbolica", admite el, zambind.

Nascut in 1959 in Congo-Brazzaville, Jean-Leonard Touadi a ajuns in 1979 in Italia, unde a absolvit Filosofia, Jurnalismul si Stiintele Politice. El a predat la liceu si la universitate si colaboreaza la mai multe emisiuni de radio si de televiziune. Din iunie 2006, Touadi a ocupat o functie delicata de adjunct in primaria Romei, fiind insarcinat cu probleme de securitate, tineret si raportul cu universitatile.

Noul Parlament italian are azi sedinta inaugurala dupa alegerile ce l-au readus pe Silvio Berlusconi la putere si care au bulversat peisajul politic: pentru prima data, comunistii nu au niciun deputat si niciun senator, iar Liga Nordului, ostila imigrantiei romane, demareaza in forta.

Touadi a fost ales pe listele partidului fostului judecator anticoruptie Antonio Di Pietro, Italia Valorilor (IDV), care a primit 4,3% din voturi. "Nu vreau sa fiu simbolul nimanui: ar fi prea curajos si ambitios. Ajungerea in Parlament este mai degraba rezultatul unui parcurs personal", a explicat deputatul.

Touadi nu se concentreaza foarte mult pe tema imigratiei, fiind mai ingrijorat de succesul partidului populist si antiimigratie Liga Nordului, care si-a dublat rezultatul la ultimele alegeri legislative fata de cele precedente. "Acest aspect este legat de nivelul redus al cresterii economice, de nesiguranta privind puterea de cumpararea si locurile de munca. Electoratul s-a exprimat in acest context, identificand gresit noii veniti drept vinovati pentru criza", considera Touadi.

"Liga Nordului s-a adresat mai degraba sentimentelor oamenilor decat ratiunii lor. Si sper ca acestia isi vor da seama ca acest discurs populist pune totul in seama persoanelor marginalizate deja", a adaugat el.

In cursul mandatului sau, Jean-Leonard Touadi vrea sa faca parte din Comisia de externe a Camerei Deputatilor, pentru a "explica mai bine Italia lumii", a afirmat el. "Imaginea care exista despre Italia in strainatate nu corespunde cu ceea ce este aceasta tara in profunzime. Aceasta societate este mult mai muncitoare, mai vie si mai creativa decat se crede", a subliniat el.

Deputatul este interesat si de problema tinerilor si de participarea lor la viata politica, "pentru ca este nevoie de o reinnoire a clasei de conducere, iar o tara nu poate fi dinamica daca tinerii sunt lasati de o parte", considera el.

"Italia are nevoie de reforme. Operatiunea 'Maini curate' din 1992 a spart abcesul coruptiei si a reprezentat un punct de cotitura pentru Italia, dar perioada lunga de tranzitie pe care a cunoscut apoi tara nu a dus inca la ceea ce asteapta cu adevarat Italia", considera Touadi.

"Si administratia este foarte greoaie si slab adaptata la ceea ce se asteapta din partea unei tari moderne. Lipsa de transparenta, de exemplu in concursurile publice, penalizeaza tinerii, iar cei mai buni dintre ei prefera sa paraseasca Italia", subliniaza el.

"Fara a mai discuta despre mafia impotriva careia trebuie luptat. Procesul a fost lansat, dar acum trebuie dus la bun sfarsit. Si nu sunt sigur ca Silvio Berlusconi (viitorul premier - n.red.) va fi in masura sa adopte o cale radical inovatoare", avertizeaza Touadi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.