In Iran are loc vineri a doua runda de alegeri parlamentare, in urma carora e de asteptat ca factiunile conservatoare sa-si intareasca dominatia in Parlament.

Votul vizeaza 82 din cele 290 de mandate parlamentare pentru care nici un candidat nu a obtinut suficiente voturi in primul tur.

Conservatorii au castigat deja in jur de 70% din mandate, ceea ce insa nu este o veste buna pentru presedintele Mahmoud Ahmadinejad.

Unii dintre conservatorii alesi in primul tur de scrutin l-au criticat pe presedintele iranian, in special in privinta politicilor economice pe care le promoveaza.

Inaintea votului, Mahmoud Ahmadinejad a avut cateva schimburi de replici dure cu unii oficiali iranieni.
In plus, a fost criticat si de conservatori si de reformisti pentru ultima remaniere guvernamentala.

Votul de vineri va decide probabil cat de simplu ii va fi sa dialogheze cu viitorul Parlament inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Reformistii iranieni incearca sa se prezinte mai uniti la acest tur de scrutin.

Dar victoria covarsitoare a conservatorilor in primul tur de scrutin, si faptul ca multor reformisti li s-a interzis sa candideze, inseamna ca reformistilor nu le-a ramas decat sa incerce sa castige o minoritate puternica in Parlament.

Reformistii spera sa obtina cateva mandate in circumscriptiile importante ale capitalei Teheran, unde toate cele 19 mandate castigate din primul tur au revenit conservatorilor.
Restul de 11 mandate vor fi alocate dupa votul de vineri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.