Ucraina intentioneaza sa demareze in aceasta vara constructia unei biserici ortodoxe cu hramul „Sfantul Gheorghe Biruitorul“ pe Insula Serpilor, relateaza publicatia Segodnia.

Este un nou demers al autoritatilor de la Kiev care incearca sa demonstreze ca insula este locuibila, in timp ce Romania sustine ca este doar o stanca care nu are dreptul la platou continental si implicit la bogatele zacaminte de petrol si gaze.

Dmitri Povstaniuk, autorul proiectului, doreste s-o construiasca din beton armat, ca sa reziste în veacuri si ca nicio forta a naturii sa n-o poate distruge - nici apa sarata, nici furtunile devastatoare, potrivit sursei citate. “Chiar daca nu va fi prea mare, eu sper s-o fac înalta, ceva asemanator cu biserica Nerli din regiunea Vladimir din Rusia”, a spus arhitectul, recunoscând ca toate materialele de constructie urmeaza sa fie aduse de pe uscat. “Daca e sa construiesti ceva în Insula Serpilor, atunci trebuie ceva temeinic, pentru secole. Betonul armat nu necesita îngrijiri speciale si nici nu trebuie vopsit”, a explicat Povstaniuk, indicând ca va fi o bisericu ta cu o singura cupola, de doar 128 de metri patrati. Biserica Nerli este considerata un simbol al Rusiei medievale.

Prin alegerea hramului „Sfantul Gheorghe“, care in iconografie apare calare si ucigand un balaur, Ucraina incearca si o legitimare mitologica, facand legatura cu legendele antice. Potrivit acestora, pe Insula Serpilor se afla templul lui Apollo, zeul Soarelui. Apollo era zeul invocat in calatorii, de cei care navigau pe mare, dar si de cei care realizau noi constructii. In reprezentarilor din Grecia antica, zeul Apollo, ca si Sf. Gheorghe, ucide balaurul. De asemenea, unul din bratele Dunarii a aprimit denumirea de Sf. Gheorghe.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.