Ministrul ucrainean a tinut sa atraga atentia ca in acest fel vor fi eliminate discutiile privind integritatea teritoriala a Ucrainei, arata siteul moldovenesc Unimedia.md, citand publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu declarase la 16 aprilie, ca urmare a unei intrebari ale unui reporter de la cotidianul "Ziua", in cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia Konrad Adenauer, ca pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova".

Odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integritatii terioriale si prin relatiile de buna vecinatate", a spus seful statulu roman.

Acest "statut convenabil" este cu atat mai important cu cat, potrivit lui Traian Basescu, in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei".