Presedintele George W. Bush il primeste saptamana aceasta pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, precum si pe liderul palestinian Mahmous Abbas, intr-o noua incercare de a accelera eforturile de pace din Orientul Mijlociu, inainte de turneul in regiune de luna viitoare, relateaza NewsIn.

Bush, care a mers in Israel si in Cisiordania in luna ianuarie, urmeaza sa se intoarca in regiune pentru a asista la ceremoniile organizate cu ocazia implinirii a 60 de ani de la crearea Israelului si pentru a determina cele doua parti sa incheie un acord de pace. Presedintele spera ca acest acord va putea fi semnat inainte de sfarsitul mandatului sau, in ianuarie 2009.

El se va intalni cu presedintele Mahmoud Abbas si cu premierul israelian Ehud Olmert la mijlocul lunii mai, la un summit din Egipt, potrivit unor surse palestiniene. Pe de alta parte, consilierii Casei Albe au anuntat ca pe agenda summitului din Egipt se afla un forum economic mondial si nu negocieri de pace comune.

Presedintele Bush il va primi miercuri, la Washington, pe regele Abdallah al II-lea pentru discutii consacrate conflictului israelo-palestinian si crizei politice din Liban, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Joi, Bush il va primi pe Abbas la Casa Alba, in cadrul eforturilor americane de a colabora "cu palestinienii si israelienii si cu alte tari din regiune, pentru a ajunge la (crearea - n.red.) unui stat palestinian care sa existe alaturi de Israel in pace si securitate", a declarat un purtator de cuvant al presedintelui american.

Aceste intalniri se inscriu in eforturile sustinute ale diplomatiei americane pentru a reanima procesul de pace, dupa o conferinta organizata la Annapolis in noiembrie 2007, cand Israelul si palestinienii au ajuns la un acord pentru a relansa discutiile. De atunci, insa, s-au inregistrat progrese minore.

In privat, responsabili americani au minimalizat miza turneului lui Bush din luna mai, precizand ca nu se asteapta la un summit oficial comun pentru procesul de pace si subliniind ca vizita prezidentiala vizeaza in primul rand recunoasterea a sase decenii de existenta a Israelului.

Aceste discutii intervin in conditiile in care Casa Alba a criticat vizita recenta a fostului presedinte Jimmy Carter, care, dupa ce s-a intalnit cu liderul Hamas Khaled Meshaal, aflat in exil la Damasc, a declarat ca miscarea islamista ar fi dispusa sa recunoasca Israelul in anumite conditii.

"Sunem sceptici. Trebuie sa existe declaratii publice, fapte. Iar faptele spun mai mult decat cuvintele", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino. Ea a reafirmat opozitia administratiei americane fata de discutiile pe care fostul presedinte Carter le-a purtat cu saptamana trecuta cu Hamas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.