Statul Paraguay este entuziasmat de victoria istorica a unui fost preot, Fernando Lugo, candidat al coalitiei de stanga, in functia de sef al statului, carea pus astfel capat celor 61 de ani de hegemonie a Partidului Colorado, relateaza NewsIn.

In fata pietei Heros, in centrul capitalei Asuncion, un convoi de masini erau blocate in masa de oameni care purtau drapelul albastru al coalitiei de stanga, invingatoare in alegeri. Primul presedinte al Paraguay care nu este membru al Partidului Colorado, aflat la putere din 1947, este fost preot si va prelua functia la 15 august.

Pe strazile capitalei, mii de sustinatori ai noului presedinte ales Fernando Lugo au inceput sarbatorirea victoriei si infrangerea istorica a Partidului Colorado inca de la ora 21.00 GMT (23.00, ora Romaniei).
In timpul anunturilor in care se spunea ca "schimbarea" politica este mai mult decat probabila, multimea scanda "Nicador pleaca, Nicador pleaca", ridiculizandu-l pe presedintele Nicador Duarte.

Cea mai recenta manifestatie a bucuriei populare a avut loc cand a fost indepartat de la putere dictatorul Alfredo Stoessner, in 1989. "Nu imi vine sa cred, este o binecuvantare, in sfarsit Isus Histos s-a uitat la Paraguay", a spus o femeie care participa la manifestatie.

Potrivit comisiei electorale, Fernando Lugo, a castigat alegerile prezidentiale cu 40,8% din voturi, fata de 30,8% cat a obtinut Blanca Ovelar, rivala lui din Partidului Colorado, inregistrandu-se un nivel de participare de 65%.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor oficiale, Fernando Lugo s-a alaturat multimii in centrul capitalei, unde a spus: "Va cerem sa nu ne lasati singuri, democratia o vom face impreuna!". Presedintele Duarte a recunoscut victoria lui Lugo si s-a angajat sa "colaboreze activ pentru transmiterea prerogativelor intr-un context pasnic, de intelegere".

Anterior, Ovelar si-a recunoscut infrangerea in cadrul unei conferinte de presa. "Recunosc victoria lui Fernardo Lugo", a anuntat Ovelar, precizand ca isi asuma cu demnitate rezultatele, "care sunt in acest moment ireversibile".

La putin timp dupa anuntul oficial care ii era favorabil, Lugo a spus, intr-o conferinta de presa, ca are incredere in viitorul "Paraguayului, care nu trebuie sa fie cunoscut doar pentru coruptie si saracie, ci si pentru onestitate"."Daca aceste rezultate sunt ratificate, vom fi deschisi pentru reprezenantii comunitati internationale, pentru a depune eforturi in vederea unei integrari reale a regiunii si a continentului", a subliniat el.

Prin victoria lui Lugo si a sustinatorilor lui, piata comuna regionala Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay, dar si tarile asociate Chile, Bolivia si Venezuela in curs de integrare) nu mai au de acum decat guverne de stanga.

Fernando Lugo, numit "preotul saracilor", a renuntat la preotie in decembrie 2006 pentru a coordona alegerile coalitiei sale, Alianta patriotica pentru schimbare (APC). De atunci, popularitatea candidatului, care se califica drept "progresist", a continuat sa se extinda in tara, unde un sfert din cei sase milioane de locuitori traiesc sub pragul saraciei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.