Capsula navetei ruse Soyuz, care trebuia sa revina pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a aterizat sambata la o distanta de 420 kilometri de locul prevazut.

Soyuz, care avea la bord prima femeie sud-coreeana care a zburat vreodata in spatiu, Yi So-Yeon, revenea dintr-o misiune de noua zile pe Statia Spatiala Internationala (ISS).

Alaturi de sud-coreeanca, la bordul navetei se mai aflau astronauta americana Peggy Whitson si rusul Iuri Malencenko. Douasprezece elicoptere, trei avioane si sase vehicule de asistenta au fost mobilizate pentru
a gasi capsula de aterizare.

Potrivit inginerilor rusi, capsula TMA-11 a intrat "pe o traiectorie balistica" la scurt timp dupa patrunderea in atmosfera, fapt ce a determinat devierea de la cursul stabilit.

Este a doua oara la rand si a treia oara din 2003 incoace cand o capsula Soyuz rateaza aterizarea, dar, potrivit specialistilor citati de AP, in nici unul dintre cazuri echipajul nu a avut probleme grave de sanatate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.