Uniunea Europeana a dat vineri un mandat oficial Comisiei Europene, in vederea negocierii cu Statele Unite a unui nou regim care sa permita tuturor cetatenilor statelor comunitare sa calatoreasca fara viza pe teritoriul american.

Statele occidentale nu sunt supuse regimului de viza, insa noile tari membre ale Uniunii, inclusiv Romania, sunt confruntate cu restrictii de calatorie.

Unele dintre ele au trecut la negocieri directe cu Washington-ul, ceea ce a starnit unele nemultumiri la Bruxelles.

Uniunea Europeana e pregatita sa ofere Statelor Unite un acces limitat la bazele de date ale fortelor sale de politie, cu conditia sa aiba la randul sau un acces similar la informatiile stocate de serviciile de securitate americane.

Bruxelles-ul spera ca aceasta concesie va elimina unul dintre argumentele principale pe care Washington-ul le prezinta cand motiveaza de ce nu poate ridica restrictiile de viza la nivelul intregii Uniuni Europene.

Uniunea detine amprente ale solicitantilor de azil si doreste sa introduca amprentarea tuturor celor care solicita viza de intrare pe teritoriul european.

Statele Schengen au la randul lor o baza separata de date cu amprentele celor cautati de politie.
Statele Unite mentin deocamdata vizele pentru Grecia si 11 din cele 12 state ale Uniunii Europene care au aderat in ultimii ani.

Nemultumite de lipsa de progres a negocierilor purtate de Bruxelles cu Washington-ul, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria si Slovacia au declansat negocieri directe cu Statele Unite si au sanse sa le fie suspendate vizele, daca masura va fi aprobata de Congresul american in cursul acestui an.

Romania a facut eforturi sa fie si ea introdusa pe lista statelor pentru care regimul de vize se suspenda, dar fara succes.

Desi a argumentat ca a colaborat constant in campania antiterorista, trimitand trupe pe fronturile din Afganistan si Irak, Statele Unite au replicat ca nu pot permite accesul cetatenilor romani fara vize deoarece Romania nu respecta o conditie esentiala legata de numarul solicitantilor de viza care sunt respinsi.

Procentul cererilor refuzate la consulatul din Bucuresti atinge 30 la suta din numarul total, in usoara crestere fata de anul trecut, iar oficialii americani insista ca vizele pot fi ridicate doar daca maximum 10-12 procente din vize nu sunt acordate la cerere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.