Biserica Catolica din Germania a dat publicitatii o lista cu 5.900 de persoane care au fost fortate de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial sa munceasca pentru biserica.

Institutia clericala a platit deja 1,5 milioane de euro compensatie pentru 587 de supravietuitori, dupa ce povestea lor a fost data publicitatii, in urma cu citiva ani, relateaza Deutsche Welle.

Raportul arata faptul ca 5.000 dintre cei folositi pentru munca fortata erau civili, restul reprezentind prizonieri de razboi. Mii de est-europeni erau utilizati de nazisti in fabrici pentru a-i inlocui pe germanii plecati pe front. Fabricile respective (de exemplu Siemens, Volkswagen) care mai exista inca au platit compensatii, dar Biserica a considerat necesar sa alcatuiasca un studiu istoric de 700 de pagini despre evenimentele din timpul razboiului.

Istoricul care a coordonat proiectul, Karl-Joseph Hummel, a declarat ca totusi biserica a folosit prizonierii si civilii in putine locuri si ca biserica a fost la rindul sau persecutata de nazisti. Cel mai adesea, persoanele respective erau utilizate pentru a sapa gropi in cimitire, pentru gradinarit sau in spitale patronate de biserica, dar si in serviciul personal al unor oameni ai bisericii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.