Fostul presedinte israelian Moshe Katzav a fost audiat ieri de instanta la Ierusalim, in prima zi a procesului pentru delicte sexuale, si a anuntat ca doreste sa-si schimbe tactica de aparare si sa lupte pentru "nevinovatia" sa, relateaza NewsIn.

Este prima data cand un presedinte israelian apare in fata instantei.
Inconjurat de politisti si garzi de corp, in prezenta familiei sale, inclusiv a sotiei, Gila, Katzav a intrat in sala in strigatele lansate de mai multe persoane din asistenta, care l-au numit "violator".

Moshe Katzav a anuntat ca doreste anularea acordului de compromis aprobat de Curtea Suprema, conform caruia nu va fi judecat decat pentru "hartuire sexuala", "acte indecente" si "influentarea martorilor", acuzatiile de viol fiind abandonate.

"Am decis sa anulez acordul de compromis, pentru ca vreau sa lupt pentru nevinovatia mea", a declarat fostul presedinte in varsta de 62 de ani, la incheierea audierii, care a durat jumatate de ora. "Vreau ca persecutia sa inceteze, vreau sa lupt pana cand adevarul va iesi la lumina", a subliniat Katzav

Anularea acordului va duce la termeni mai duri in actul de acuzare, potrivit unor surse judiciare, arata NewsIn.

Procurorul general Menahem Mazuz si-a exprimat surprinderea si a sugerat ca Moshe Katzav se expune unor acuzatii mult mai grave. "Inainte de incheierea acordului, era clar ca actul de acuzare se baza pe infractiunile mai grave de care este suspectat", a explicat el.

Acest compromis propus de procuror urma sa il oblige pe Katzav sa pledeze vinovat pentru o parte a acuzatiilor lansate de mai multe femei, care au spus ca acesta a profitat de functia pe care o avea pentru a le hartui sexual.

Circa 100 de femei s-au strans in fata tribunalului in semn de solidaritate cu presupusele victime ale fostului presedinte, care parea calm, cu toate ca aborda un suras crispat. Unele aveau pancarte pe care scria "Nu esti singura". "Ne aflam aici pentru a le incuraja pe femei sa vorbeasca atunci cand sunt victimele agresiunii sexuale", a explicat Tamar Wartzman, membra a unei asociatii pentru protectia femeilor.

Katzav a fost nevoit sa demisioneze in iunie 2007, iar functia a fost preluata de Shimon Peres, in varsta de 84 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.